Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pilot nezvládl přistávací manévr. Utrhl podvozek a zabořil letadlo do přistávací dráhy

K nehodě ultralightu došlo tuto sobotu na Náchodsku. Krátce po obědě se tu pilot pokusil přistát na travnaté přistávací dráze. Manévr však nezvládl a o vzrostlé obilí utrhl podvozek letadla, to se následně zabořilo do země.

„Pilot letěl z Jičína ve směru na Hronov. Po utržení podvozku letadlo havarovalo a zůstalo ležet zhruba 15 metrů za prahem dráhy,“ vysvětluje mluvčí policie Lucie Konečná. Kromě podvozku je tak na letadlu poškozená i vrtule a trup. Celková škoda se odhaduje na zhruba 70 tisíc korun.

Policie dala po příjezdu na místo pilotovi dýchnout, zkouška na alkohol však byla negativní. Ačkoliv se nehoda obešla bez zranění, společně s policisty ji vyšetřuje i Úřad pro zjišťování leteckých nehod.

Podobné nehody nejsou tak časté, v Královéhradeckém kraji se však nejedná o nic výjimečného. Například v roce 2013 se zřítilo práškovací letadlo do požární nádrže nedaleko Jičína. Ve stejný rok zahynul pilot při nehodě na leteckém dni v Trutnově.

Začátkem minulého roku spadl na Náchodsku vrtulník s instruktorem létaní a jeho žákem. Případ byl uzavřen teprve před pár týdny. V tomto případě se ukázalo, že žák přecenil své schopnosti a instruktor mu nechal příliš mnoho volnosti. Oba při nehodě zemřeli.  

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky nehoda, letadlo, Náchodsko, ultralight, pilot, policie, vyšetřování, dráha, podvozek, vrtule, škoda, Královéhradecký kraj, havárie, okres Náchod, Lucie Konečná, Jičín, Hronov, přistávací dráha, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pilot nezvládl přistávací manévr. Utrhl podvozek a zabořil letadlo do přistávací dráhy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.