Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Nemocnice v kraji omezují provoz odběrných míst na COVID-19

Nemocnice Královéhradeckého kraje v Náchodě a Trutnově dnes zkrátily dobu pro odběr vzorků na COVID-19 v odběrových stanech ze čtyř hodin na jednu hodinu denně. V nemocnici v Jičíně se odběry jednu hodinu denně dělají již od 1. června. Důvodem zkrácení doby pro odběry je klesající zájem o vyšetření. Minulý týden bylo na odběrových místech v náchodské, jičínské a trutnovské nemocnici odebráno 156 vzorků.

Oblastní nemocnice Jičín dělá odběry ve stanu každý všední den mezi 08:00 až 09:00. V nemocnici Náchod je stan v provozu mezi 09:00 až 10:00 a v nemocnici Trutnov se mohou lidé nechat vyšetřit od 10:00 do 11:00. Zkrácením provozní doby odběrových míst nemocnice ušetří pracovníky, kterou budou moci poslat na jiná pracoviště.

"Stěry na covid-19 se na všech třech místech provádějí po telefonickém objednání a pozvání pacienta na konkrétní čas," řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

V naléhavých případech odběry pacientům udělají také v chirurgické ambulanci Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem a v interní ambulanci v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Nemocnice Dvůr Králové a Rychnov nad Kněžnou také patří do sítě krajských nemocnic.

Vzorky z Jičína, Trutnova i Náchoda zpracovávají laboratoře v trutnovské a náchodské nemocnici. "K dnešnímu dni vyšetřily téměř 12.000 vzorků na covid-19. Laboratoř v trutnovské nemocnici zpracovala bezmála 7000 vzorků a laboratoř v náchodské nemocnici 4700 vzorků," uvedla mluvčí.

První odběrový stan kraj otevřel 23. března v nemocnici Trutnov, následovaly 31. března stany v náchodské a rychnovské nemocnici. Od 6. dubna byly v provozu odběrové stany ve všech pěti nemocnicích Královéhradeckého kraje. Rychnov a Dvůr Králové odběrové stany zrušily k 1. červnu. Ve fakultní nemocnici odběrový stan funguje od 18. března.

Novinky zavedla i nemocnice v Hradci Králové

Od dnešního dopoledne funguje odběrové místo ve Fakultní nemocnici Hradec Králové na novém místě. Nově se můžou nechat samoplátci otestovat před Klinikou infekčních nemocí. Nemocnice se tak rozhodla po zlepšení aktuální situace.

„Jedním z dalších důvodů je i pokles odběrů a provozní důvody. Centrum bude nově v provozu každý pracovní den v době od 10:00 do 12:00 hodin,“ dodává mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Stále však platí, že je odběrové místo k dispozici samoplátcům. Ti se však musí stále objednávat.

Autoři | Foto FNHK

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, testy, Královéhradecký, COVID-19, stan, Královéhradecký kraj, Trutnov, Náchod, Jičín, Oblastní nemocnice Trutnov a.s., Oblastní nemocnice Jičín, Oblastní nemocnice Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v kraji omezují provoz odběrných míst na COVID-19  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.