Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Po letech se dočkal. Národní dům v Trutnově dostane nová okna

Včera bylo pozdě, píší místní na sociálních sítích města. Zde však platí pravidlo: „Lepší pozdě, nežli vůbec“. Národní dům v Trutnově do konce roku dostane nová okna. Město za ně zaplatí necelé čtyři miliony korun.

Budova byla postavena před 120 lety a patří k historickým chloubám města. Poslední rekonstrukci zde město provedlo před třemi lety. Jednalo se o opravu střechy. Letos dojde na okna. „Původní okna jsou již ve špatném stavu a uživatelsky nebezpečná, nejdou otvírat či zavírat, netěsní, tudíž zvyšují i provozní náklady budovy,“ říká starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS).

Do opravy bude mluvit památková peče, je totiž třeba zachovat celkový vzhled budovy. Zůstat tak musí co nejvíce původních prvků, především vnější křídla. „Na budově se nachází 13 typů oken v celkovém počtu 87 kusů. Na zadní přístavbě budovy je 23 oken, která jsou poměrně nová a jich se výměna netýká,“ počítá mluvčí radnice Michaela Dědková.

Přibližně polovina zbývajícího počtu, tedy okna do uličních fasád, jsou kastlová okna s vídeňským profilem, který byl na přelomu 19. a 20. stol. moderní, ale v Čechách dost neobvyklý a tudíž vzácný.

„Vyznačuje se tím, že ačkoliv se všechna křídla otvírají pouze dovnitř, venkovní vypadají svým tvarem, jako by se stále ještě otvírala ven, jak bylo v minulosti obvyklé,“ vysvětluje Vlastimil Grof z Odboru rozvoje města.

Výměna oken na Národním domě začala v polovině června a hotovo by mělo být do konce ro ku. Město Trutnov za tuto investiční akci zaplatí necelé 4 miliony korun.

Ohodnoť článek

Foto město Trutnov

Štítky rekonstrukce, národní, dům, Trutnov, okna, památkář, oprava, modernizace, historický, okno, Národní Dům, Ivan Adamec, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po letech se dočkal. Národní dům v Trutnově dostane nová okna  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.