Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ostatky Sudána jsou v České republice, Safari Park z nich udělá exponát. Šlo o posledního nosorožce bílého severního

Do České republiky se podařilo dostat ostatky posledního nosorožce bílého severního narozeného ve volné přírodě. Ten uhynul v březnu roku 2018. Společně s ním se podařilo přepravit i kosti samce Suniho, který v Africe uhynul už v roce 2014. Safari Park Dvůr Králové nechá sestavit kostry obou samců.

„Ostatky Sudána i Suniho mají jak velkou vědeckou, tak obrovskou symbolickou hodnotu. Proto jsme velmi stáli o to, abychom je mohli dopravit zpátky do České republiky a v budoucnu představit naší veřejnosti,“ uvedl Přemysl Rabas, ředitel dvorského safari parku.

Ostatky a kosti obou nosorožců jsou pracně očištěny. Několikrát prošli čistícím procesem už v Keni. Pak jednou před samotným převozem a nyní přímo v České republice. Z obou pak Safari Park ve Dvoře Králové nechá postavit celé kostry. „V současné době se však potýkáme s obtížnou finanční situací kvůli důsledkům opatření proti koronaviru, proto s přípravou koster musíme ještě chvíli počkat,“ doplnil ředitel.

Do té doby zoologická zahrada vystaví alespoň lebku Sudána. Tu budou moct návštěvníci vidět v expoziční síni věnované práci Josefa Vágnera.

V České republice je i Sudánova kůže

„V ideálním případě ji experti využijí na vytvoření dermoplastického preparátu. Nejdříve však musí projít dalším zpracováním a odborníci musejí rozhodnout, zda ji bude možné na vytvoření dermoplastu použít,“ říká vedoucí zahraničních projektů zahrady Jan Stejskal.  

Pokud dermoplast vznikne, zoologická zahrada ho pošle do Keni. Tam bude součástí expozice v Národním muzeu Keni v Nairobi.

Sudán byl posledním známým nosorožcem bílým severním, který se narodil ve volné přírodě. Do Dvora Králové se společně s dalšími pěti zvířaty dostal v roce 1975. Následně ve Dvoře strávil víc než 30 let svého života a narodili se mu tady dvě dcery – Nájin, jež stále žije v Keni, a Nabiré, která uhynula v roce 2015.

Ohodnoť článek

Zdroj Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky Súdán, kostra, kůže, ostatky, Česká republika, exponát, zoo, Dvůr Králové nad Labem, foto, Česko, ZOO Dvůr Králové, Keňa, Afrika, Přemysl Rabas, Josef Vágner, Národní muzeum, Nairobi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostatky Sudána jsou v České republice, Safari Park z nich udělá exponát. Šlo o posledního nosorožce bílého severního  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.