Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podařilo se odebrat rekordní množství vajíček nosorožců. Safari Park je tak opět o trochu blíž k jejich záchraně

Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem je členem mezinárodní skupiny BioRescue, ta teď slaví nevídaný úspěch. Mezinárodnímu týmu vědců se podařilo v německém Serengeti Parku Hodenhagen odebrat samici nosorožce bílého jižního 12 vajíček. Z nich pak byla vytvořena čtyři embrya. Zatím jde o rekord, podobné množství se najednou nikdy odebrat nepodařilo.

„Vajíčka byla odebrána sedmileté samici jménem Makena 26. května. Té měl být z Velké Británie dovezen vhodný partner na páření, kvůli koronaviru byl ovšem transport odložen,“ napsala mluvčí zoologické zahrady ve Dvoře Králové Markéta Grúňová. V laboratoři bylo k dispozici 12 kusů vajíček, sedm z nich se podařilo oplodnit. Nakonec ze čtyř se vyvinulo kvalitní embryo. Nyní jsou zamražená, následně se použijí k oplodnění náhradní matky.

 “Jsme rádi, že jsme se po omezeních souvisejících s koronavirem mohli vrátit k práci,” uvedl Thomas Hildebrandt z IZW Berlín a vědecký vedoucí konsorcia BioRescue. Zároveň dodává, že podobné úspěchy naznačují, že se podaří nosorožce zachránit.

Záchranu komplikují uzavřené hranice

“Všechny metody a postupy, které používáme pro záchranu severních bílých nosorožců v Keni, byly vytvořeny díky spolupráci vědců a evropských zoologických zahrad,” řekl Přemysl Rabas, ředitel Safari Parku Dvůr Králové. Podle něho nemá cenu polevovat, ani v aktuální době, kdy je komunikace a transport se zahraničím obtížný.

V těchto dnech nedokáže nikdo říct, kdy se budou moct čtyři oplodněná embrya použít. Dvě náhradní matky a samice totiž žijí v keňském Ol Pejety.

Ohodnoť článek

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky ZOO, nosorožec, záchrana, embryo, vajíčko, oplodnění, svět, koronavirus, hranice, převoz, projekt, Safari Park, ZOO Dvůr Králové, vejce, Dvůr Králové nad Labem, Velká Británie, Přemysl Rabas, Berlín, Keňa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podařilo se odebrat rekordní množství vajíček nosorožců. Safari Park je tak opět o trochu blíž k jejich záchraně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.