Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Od 1. července roušky potřebovat nebudeme. Vláda představila další vlnu uvolňování

Od 1. července budeme moct nechat roušky kompletně doma, potřebovat jí nebudeme ani ve vnitřních prostorech. Lidé si také budou moci vzít občerstvení třeba do hlediště kina. Zvyšuje se i maximální počet návštěvníků na jednotlivých kulturních akcích. Pro lokality s vyšším výskytem COVID-19 však stále platí speciální opatření, to se však Královéhradeckého kraje netýká.

Lidé mohou 1. července odložit roušky i uvnitř

Lidé v Česku mohou od 1. července odložit roušky také ve vnitřních prostorách nebo veřejné dopravě. „Zakrývání nosu a úst kvůli koronaviru bude dál povinné jen v místech s vyšším výskytem nemoci,“ řekl dnes novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zachování povinnosti by se za současné situace týkalo Prahy a Karvinska, ministerstvo chce ale ještě počkat na vývoj v dalším týdnu.

K dalšímu zmírňování pravidel chce ministerstvo přistoupit díky příznivé epidemiologické situaci. Doporučila ho pracovní skupina pro rozvolňování karanténních opatření. Vojtěch uvedl, že plošná opatření se posouvají na lokální úroveň. "Pokud k 1. červenci zůstane většina regionů bez nových případů, není namístě opatření prodlužovat v celé republice. Nošení roušek ve vnitřních prostorech nebo prostředcích hromadné dopravy by od tohoto data zůstalo už jen v regionech s vyšší incidencí covidu-19," doplnil. Pokud by se někde zvýšil počet případů nemoci, místní hygiena tam přijme nezbytná opatření, upozornil.

V regionech se zhoršenou epidemiologickou situací bude povinné zakrytí nosu a úst při jízdě v taxi, na vnitřních hromadných akcích a také na venkovních hromadných akcích při vzdálenosti do 1,5 metru od jiného člověka. Roušky se budou muset v místech se zvýšeným výskytem COVIDU-19 nosit také v kinech, divadlech a při jiných kulturních a sportovních akcích, ve zdravotních a sociálních zařízeních.

Ochrana nosu a úst tam bude povinná pro kadeřníky a další zaměstnance péče o tělo a také pro pracovníky stravovacích služeb a jiných provozoven při kontaktu se zákazníky bližším než 1,5 metru, pokud je nebude oddělovat například bariéra z plexiskla na pultu.

Od 1. července hospody až do noci. Otevřou se i hudební kluby

Od 1. července už můžou být restaurace a hospody v Česku otevřené i v čase od 23:00 do 06:00. Lidé také budou moci konzumovat občerstvení například v hledištích kin. Rozvolnění těchto opatření se ale ještě nebude týkat míst s vyšším výskytem onemocnění COVID-19.

Za současné situace by zákaz nočního provozu stravovacích zařízení zůstal v platnosti v Praze a v okrese Karviná, kde jsou lokální ohniska nákazy. "Uvidíme, jaký bude vývoj v dalším týdnu. Průběžně budeme situaci vyhodnocovat a s dostatečným předstihem budeme informovat o tom, kterých regionů se budou omezení týkat," uvedla hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová. Podle ministerstva zdravotnictví je vývoj epidemiologické situace v Česku příznivý.

Hromadných akcí se od pondělí může účastnit tisícovka lidí

Kapacita účastníků pro konání hromadných akcí se od pondělí 22. června navyšuje z 500 na 1000 lidí. Koupaliště, zoologické a jiné zahrady, muzea, galerie, hrady, zámky a podobná zařízení se vrátí k běžnému provozu, ruší se tak limit deset metrů čtverečních na osobu a povinné odstupy mezi lidmi.

Povoleny budou od pondělí veletrhy s maximální účastí do 5000 lidí ve stejný čas. Novinářům to dnes řekl epidemiolog Rastislav Maďar, vedoucí pracovní skupiny pro řízení uvolňování karanténních opatření.

"I nadále je však nezbytné myslet v místech se zvýšenou koncentrací osob na důslednou hygienu rukou a zejména dodržování bezpečných rozestupů, to však již nebude povinné, ale na úrovni doporučení," uvedl Maďar.

Na veletrzích je podle Maďara v případě větších akcí nezbytné rozdělit návštěvníky do sektorů s vlastním zázemím, například toalety, občerstvení, vchod a podobně, s maximálním počtem 1000 lidí na jeden sektor. "Tyto sektory mohou být i mobilní, ale platí, že musejí být funkčně odděleny, například přenosným oplocením, umístěním v jiné části areálu, případně jinou formou. Odstup mobilních sektorů musí být nejméně čtyři metry, přičemž počet sektorů na jednom místě nesmí přesáhnout pět," upřesnil podmínky.

Změny nastávají i pro lázeňský sektor, kde se od pondělí ruší limit deseti lidí pro skupinové procedury a zároveň se rozvolňují pravidla pro společné stravování lázeňských hostů. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Respiron

Štítky uvolnění, roušky, restaurace, koronavirus, 1. červenec, prázdniny, vláda, Vojtěch, nařízení, kino, bar, diskotéka, rouška, COVID-19, Česko, Královéhradecký kraj, Rastislav Maďar, Adam Vojtěch, Praha, ANO 2011, Jarmila Rážová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od 1. července roušky potřebovat nebudeme. Vláda představila další vlnu uvolňování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.