Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Ve Dvoře Králové se rozrostlo stádo ohrožených zeber. Narodila se klisnička Priscilla

Pro Safari Park ve Dvoře Králové je to skvělá zpráva, stádo vážně ohrožených zeber bezhřívých má nového člena. Celkem tak rodina čítá sedm členů. Za celý letošní rok je to zatím jediné mládě zebry bezhřívé v lidské péči na celém světě.

Samička se v zoologické zahradě narodila už 12. května. Celé její stáno jí navíc prakticky ihned přijalo za svou. Dostala jméno Priscilla. „Skupina má nyní sedm členů a návštěvníci ji mohou vidět z paluby Afrika trucku či při jízdě Africkým safari vlastním vozem. Skupinu lze ve výběhu zahlédnout také od výběhu surikat nedaleko restaurace Kibo,“ popisuje mluvčí zahrady Markéta Grúňová.

Mládě patří mezi ohrožené druhy

Zebra bezhřívá je vzácným poddruhem zebry stepní, který se v minulosti vyskytoval zejména v Súdánu a Ugandě. V obou zemích panovaly velmi nestabilní poměry, jež byly příčinou úbytku zeber a zároveň znemožňovaly rozvoj případného ochranářského projektu.

V Ugandě se situace v poslední době výrazně zklidnila a patří k nejbezpečnějším africkým zemím. Safari Park Dvůr Králové společně se Zoo Liberec proto usilují o vznik projektu na záchranu zeber bezhřívých právě v ugandském národním parku Kidepo Valley a v rezervaci Pian Upe.

V plánu je příprava vzdělávacích materiálů a případná pomoc s ochranou, monitoringem a genetickou analýzou populací v obou zmíněných rezervacích.

„Bylo by to nesmírně symbolické. Zebry bezhřívé dovezli do Evropy mezi lety 1969 a 1976 tehdejší ředitel královédvorské zoo Josef Vágner a významný český zoolog Luděk Dobroruka. Dvorský chov dal základ dnešní populaci zebry bezhřívé v lidské péči a bylo by skvělé, pokud by se nám podařilo jim pomoci i ve volné přírodě,“ popisuje Přemysl Rabas, ředitel Safari Parku Dvůr Králové.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem | Zdroj Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky ZOO, zebra, Dvůr Králové, zvíře, ohrožený, druh, stádo, klisna, záchrana, příroda, Safari Park, Dvůr Králové nad Labem, ZOO Dvůr Králové, Uganda, rodina, Zoologická zahrada Liberec, Súdán, Josef Vágner, Přemysl Rabas, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Dvoře Králové se rozrostlo stádo ohrožených zeber. Narodila se klisnička Priscilla  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.