Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Vítěz výběrového řízení na správcovství stavby nového stadionu v Hradci Králové odmítl podepsat smlouvu. Řešit to bude zastupitelstvo

Vítěz výběrového řízení na správce stavby nového fotbalového stadionu v Hradci Králové odmítl podepsat smlouvu. Rada města proto odsouhlasila uzavření smlouvy s druhým v pořadím. Tato firma předložila nabídku za 31,8 milionů korun, což je třikrát víc, než nabízel výherce řízení. Podpis nové smlouvy proto bude schvalovat zastupitelstvo.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o veřejné prostředky a nabídka dalšího v pořadí je oproti nejlevnější nabídce a původním předpokladům vyšší, rozhodli jsme se, že tuto věc ještě postoupíme zastupitelstvu, které by mělo dát definitivní rozhodnutí o výběru správce stavby multifunkčního fotbalového stadionu,“ řekl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).

Nynější fotbalový stadion v Hradci Králové byl otevřen v roce 1960. Do nové sportovní arény se má vejít 10 tisíc fanoušků.

Vítězem výběrového řízení se stala společnost IKO INVEST s konečnou nabídkou za 7,8 milionu korun bez DPH. Ta však s městem odmítla podepsat smlouvu. Druhou v pořadí je společnost Arcadis Czech Republic. Ta má však svojí nabídku zhruba třikrát vyšší. Celkem se jedná o 31,8 milionu korun bez DPH.

„Vzhledem k tomu, že jednání k výběru správce stavby trvala déle, a navíc o něm ještě budou jednat zastupitelé na konci června, rozhodnutí o vypsání veřejné soutěže na dodavatele fotbalového stadionu předložíme na zasedání zastupitelstva 31. srpna,“ tvrdí náměstek primátora Jiří Bláha (ODS)

Opozice s podpisem smlouvy nesouhlasí

Cenový rozdíl se nelíbí především opozici. Navrhovala proto, aby se podpis nové smlouvy projednal na jednání zastupitelstva. Proti samotnému podpisu smlouvy s druhou firmou se postavili zastupitelské kluby Pirátů, Hradeckého demokratického klubu, Koalice pro Hradec a Změny pro Hradec.

 „Vzhledem k tomu, že takzvaný velký tendr na firmu, která stadion přeprojektuje a zároveň postaví, není možné schválit dříve než na srpnovém jednání, máme tak několik týdnů čas poučit se z chyb a výběrové řízení na správce stavby zopakovat,“ tvrdí opoziční zastupitel Aleš Dohnal (Piráti).

Někteří opoziční zastupitelé také připomínají, že se v minulé týdnu objevila zpráva o tom, že ANO a ODS jsou jako silnější koaliční strany rozhodnuty zakázku zadat společnost Arcadis. To se však nestalo a rada do rozhodování přijala zastupitelstvo.

 „Ačkoliv je cenový rozdíl mezi prvním a druhým účastníkem výběrového řízení finančně výrazný, je třeba zdůraznit, že jsme doposud postupovali zcela standardně a obracíme se na druhého účastníka v pořadí,“ argumentuje primátor.

Stavba nového fotbalového stadionu v Hradci Králové patří k nejproblémovějším projektům ve městě.

Ohodnoť článek

Foto FC Hradec Králové

Štítky stadion, fotbal, výběrové řízení, smlouva, opozice, nesouhlas, problém, rekonstrukce, Hradec Králové, fotbalový stadion, ODS, Česká pirátská strana, Alexandr Hrabálek, Jiří Bláha, Arcadis Czech Republic s.r.o., ANO 2011, Arcadis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítěz výběrového řízení na správcovství stavby nového stadionu v Hradci Králové odmítl podepsat smlouvu. Řešit to bude zastupitelstvo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.