Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Online sledování čápů v Bohuslavicích u Trutnova se stalo fenoménem. Videa sledují tisíce lidí

Když se řekne Bohuslavice u Trutnova, řadě lidí se vybaví čapí hnízdo na místním komínu a online kamera. Díky ní mohou lidé pozorovat život v hnízdě 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. V posledních dnech byla hlavním lákadlem čtyři malá čápata a aktuální bouřky.

„Oba rodiče je pilně zásobovali jídlem. Od severu se však chystalo nepříjemné večerní překvapení,“ píše provozovatel kamer na svém webu. Čapí rodinka se poprvé potýkala s bouřkou jen tři kilometry od hnízda. Bohuš a Bohunka však zvládli situaci na jedničku.

„Zcela promočený Bohouš zaujal místo ve stoje vedle hromosvodu. Za jeho zády začalo nad lesem vystupoval čelo přicházející bouřky. Taková podívaná zde není zrovna běžná, protože bouřky od severu sem přicházejí velmi zřídka,“ píše se na webu. Dva z blesků udeřily do země jen nedaleko hnízda.

Další bouřky a špatné počasí se může nad Trutnov objevit během dnešního odpoledne. Sestřih z online kamer během bouřek na internetu vidělo už několik tisíc lidí.

Historie čápů v Bohuslavicích

První zmínka o čápech v Bohuslavicích pochází z roku 1979. Začátkem srpna se tu objevilo hejno 18 čápů a dvou volavek. „Pravděpodobně je lákala snadná možnost lovu na blízkých rybnících,“ napsal kronikář obce Mojmír Milar.

Od tohoto roku se vrací pravidelně vždy v první polovině dubna. „Bedlivý pozorovatel mohl vždy v červnu spatřit, jak z hnízda vykukují hlavičky mladých čápů. Většinou se jich rodilo do tří,“ dodává kronikář.

Jediným rokem, kdy se na komínu v Bohuslavicích nehnízdilo bylo jaro roku 1992. Tenkrát na hnízdo přiletěl pouze jeden čáp. „Dle svědectví některých občanů byli u rybníků nalezeni 2 zastřelení čápi,“ píše Milar.

Online přenos přímo z hnízda můžete sledovat na tomto YouTube odkazu.

Ohodnoť článek

Foto capibohuslavice.cz | Zdroj Obec Bohuslavice | capibohuslavice.cz

Štítky online, kamery, čáp, pták, sledování, fenomén, bouřka, video, YouTube, Trutnov, Bohuslavice, hnízdo, videokamera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarda Herejk

Ta zmínka o kronikáři Milarovi se váže k jiným Bohuslavicím, konkrétně u Prostějova.

Čtvrtek, 4. června 2020, 20:23Odpovědět

Tomáš Prouza

Jen poznámka k té historii - nejedná se o Bohuslavice u Trutnova, nýbrž o Bohuslavice na Olomoucku. Na komíně v areálu firmy KARA hnízdí čápi nepřetržitě od roku 2014.

Čtvrtek, 4. června 2020, 20:18Odpovědět

Online sledování čápů v Bohuslavicích u Trutnova se stalo fenoménem. Videa sledují tisíce lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.