Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kvůli rozpočtovému opatření vlády mají města problém s rozpočtem. Ve hře je rušení velkých investičních akcí

Poslanecká sněmovna před pár dny schválila původní návrh Vlády ČR, kvůli kterému přijdou města i kraje o miliony korun. Budou se totiž podílet na kompenzacích v souvislosti s koronavirem pro OSVČ a malé podniky. Například Hradec Králové tak musí přehodnotit svůj rozpočet. V červnu se bude jednat o tom, na jakých akcích půjde ušetřit. Královéhradeckému kraji bude chybět 150 milionů korun.

„Počítáme s tím, že investiční akce, které jsou zařazeny v rozpočtu města, zatím rušit nebudeme,“ řekl Hradecké Drbně primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). Zároveň ale dodává, že je předběžné odhadovat jakých investičních akcí ve městě se nové rozpočtové opatření vlády dotkne.

„Vše ukáže čas. Investice, které v rozpočtu zařazeny nejsou, musí být prioritizovány. Tedy, musíme vytvořit jejich nové pořadí,“ dodává primátor. V červnu tak město bude upravovat svůj rozpočet, tak aby zbylo dostatek financí na rozvoj i údržbu města.

To, jaké konkrétní investiční akce město bude rušit nebo omezovat primátor zatím nesdělil. Už nyní se však počítá s velmi nízkým schodkem.

Podobně je na tom i sám Královéhradecký kraj. „V tuto chvíli to pro nás znamená výpadek daňových příjmů kolem 150 milionů korun,“ vysvětluje hejtman kraje Jiří Štěpán (ČSSD). Zároveň také dodává, že nové finanční opatření zpomalí ekonomiku v celé České republice.

„Ve finále to pro kraj znamená prodloužení některých termínů krajských investic a jejich rozdělení do několika etap,“ dodává hejtman.

Hrozí, že nebude na údržbu měst

Podle Svazu měst a obcí přijdou kvůli novému finančnímu opatření vlády města o zhruba 12 miliard ročně. Města bez finanční rezervy tak stojí před problémem, že nebude například na běžnou údržbu nebo úklid.

„Pro města a obce je to pohroma, a ještě větší pro obyvatele, kteří v nich žijí. Proto žádám vládu, aby okamžitě konala a umožnila obcím naplňovat své poslání,“ říká šéf Svazu František Lukl.

Předseda vlády prostřednictvím sociálních sítí vzkázal starostům, že stát vrátí obcím peníze formou navýšených dotací s nižším podílem povinného spolufinancování, to však podle Svazů obcí a měst situaci neřeší.

„Ministryně Klára Dostálová připraví dotační programy, jejichž prostřednictvím ty peníze obcím vrátíme na investice,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO 2011)

Některá města koronavirus nezastavil

Jedno z těchto měst je například Nová Paka. Desetitisícové město kvůli pandemii přišlo o zhruba 20 milionů korun. I tak ale radnice počítá s jednou z největších investičních akcí ve své historii. Za pár dní chce vypsat výběrové řízení na nové divadlo a klášter. Celkově tyto zakázky vyjdou na zhruba 100 milionů korun.

„Máme za to, že by mohlo být efektivní, pokud výběrové řízení vyhlásíme časově co nejblíže s výběrovým řízením na rekonstrukci kláštera,“ říká starosta Nové Paky Josef Cogan (Sportovci pro Novou Paku).

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky černý den obcí a krajů, finance, rozpočtové opatření, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, investice, peníze, rozpočet, vláda, Poslanecká sněmovna ČR, Vláda ČR, primátor, Alexandr Hrabálek, Nová Paka, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli rozpočtovému opatření vlády mají města problém s rozpočtem. Ve hře je rušení velkých investičních akcí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.