Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Colloredo-Mansfeldová nemá na zámek v Opočně nárok, rozhodl Ústavní soud. Památkáři to vítají

Starostka Opočna Šárka Škrabalová včerejší rozhodnutí Ústavního soudu, podle kterého zdejší zámek zůstane státu, nechtěla komentovat. Pro město se tím nic nemění, řekla. Doufá, že Kristina Colloredo-Mansfeldová do svého domu ve městě bude jezdit dál. Dcera posledního šlechtického majitele zámku Colloredo-Mansfeldová ve stížnosti poukazovala na údajně rasový motiv perzekuce rodiny, podle soudu se to ale s dostatečnou jistotou neprokázalo. Spor o vydání zámku, který státu připadl po druhé světové válce, trval od první poloviny 90. let. Památkáři rozhodnutí soudu vítají.

"Pro město se tím nic nemění. Pro mě je zklamáním, že to tak dlouho trvalo, abychom se dozvěděli věc, která byla na začátku. S paní hraběnkou se velice dobře známe. Budeme věřit, že paní Kristina Colloredo-Mansfeldová bude do Opočna i nadále jezdit," řekla starostka Opočna Šárka Škrabalová

V Opočně má hraběnka kousek od zámku dům. "Paní hraběnce jsme fandili, drželi jsme palce. Doufali jsme, že se to rozhodne nejlepším možným způsobem, jaký může být. Jak soud rozhodl, tak to prostě je. Nebudu rozhodnutí soudu komentovat," dodala Škrabalová.

Státní zámek Opočno byl ohledně případných velkých investic limitován neukončeným restitučním sporem. Z toho důvodu památkáři verdikt Ústavního soudu vítají. "Pro nás je to pozitivní zpráva, objekt potřebuje daleko větší finanční prostředky, dosud jsme tím byli velice limitováni, je to ve prospěch zámku," řekl ředitel památkového ústavu na Sychrově Miloš Kadlec.

V Královéhradeckém kraji je ve správě Národního památkového ústavu pět památek, zámky Opočno, Hrádek u Nechanic, Náchod, Ratibořice a hospital v Kuksu. Zámek Opočno patří mezi nejnavštěvovanější památky v kraji, loni sem zavítalo téměř 50 tisíc lidí.

Zámek Colloredo-Mansfeldům zkonfiskovali v roce 1942 nacisté, po roce 1945 připadl na základě dekretu prezidenta Beneše státu. Mansfeldové se po válce o majetek začali soudit, po nástupu komunistického režimu emigrovali do Rakouska. Kristina Colloredo-Mansfeldová požádala o vydání zámku v roce 1991.

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky správa, soud, památky, restituce, Ústavní, Opočno, Colloredo-Mansfeldová, zámek, Zámek Opočno, Kristina Colloredo-Mansfeldová, ústavní soud, památková péče, druhá světová válka, Národní památkový ústav, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Colloredo-Mansfeldová nemá na zámek v Opočně nárok, rozhodl Ústavní soud. Památkáři to vítají  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.