Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Otevření nových rozhleden v kraji brzdí koronavirus. Některé se zpřístupní až v červnu

Dvě nové rozhledny v Královéhradeckém kraji u hranic s Polskem nebudou otevřeny dříve než v červnu. Jedna stojí na Feistově kopci nad Olešnicí v Orlických horách, druhá u Vysoké Srbské na Náchodsku. Rozhledny jsou součástí přeshraničního projektu Česko-polská Hřebenovka - východní část.

"V první řadě se na jedné i na druhé stavbě musí provést kolaudace. Bedlivě sleduji situaci kolem rozvolňování opatření, a to nejen v Česku, ale i v Polsku. Jde o projekt, který je financovaný z přeshraničního programu, máme proto zájem, abychom se potkali s našimi polskými přáteli. Rozhledny bychom chtěli otevřít do letních prázdnin, v květnu to určitě nebude," řekl Jaroslav Štefek z Euroregionu Glacensis.

Stavbaři zkompletovali rozhlednu u Olešnice letos na jaře. Má ocelovou konstrukci s dřevěnými prvky, schodiště ve tvaru šroubovice, sedm pater a osmiúhelníkovou vyhlídkovou plošinou. Cena zakázky je 5,37 milionu korun, více než 80 procent nákladů pokryje evropská dotace. "Pracuje se na dřevěných prvcích, dělají se například dřevěné podlahy v mezipatrech. Kolaudace měla být v dubnu, teď doufáme, že do konce května. Kdy otevřeme, nevíme, bude záležet na rozvolňování opatření," řekla Alena Vinterová z olešnického úřadu.

Ve Vysoké Srbské jsou těsně před kolaudací stavby. Dvacet metrů vysoká rozhledna stála více než dva miliony korun. "Je celokovová a opláštěná dřevem. Oficiální otevření ještě naplánované nemáme. Původně to mělo být v červnu. Bude záležet, jak se vyvine situace," řekl starosta Vysoké Srbské Jožka Klučka.

Součástí projektu na obnovu hřebenové trasy v česko-polském pohraničí s finanční podporou EU v úseku mezi Krkonošemi a Jeseníky je 11 rozhleden, z toho čtyři v Královéhradeckém kraji. Rozhledna na Velké Deštné v Orlických horách je už v provozu. Čtvrtá vzniká z tubusu bývalé větrné elektrárny nad Novým Hrádkem na Náchodsku. Do projektu spadají i další investice, jako v prosinci otevřená lávka přes Orlici v Neratově a dvě infocentra v Neratově a na Novém Hrádku.

Cílem projektu, který začal před dvěma lety a měl by skončit v roce 2021, je oživit pohraniční oblast bývalých Sudet.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, stavby, turistika, rozhledny, Orlické hory, FOTO, rozhledna, projekt, Polsko, Královéhradecký kraj, okres Náchod, Olešnice v Orlických horách, Česko, Evropská unie, Nový Hrádek, Neratov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otevření nových rozhleden v kraji brzdí koronavirus. Některé se zpřístupní až v červnu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.