Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Správci Krkonošského národního parku varují před nedodržováním pravidel v Národním parku

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) nabádá o prodlouženém velikonočním víkendu návštěvníky hor k dodržování pravidel pro pohyb v Národním parku a k respektování nouzového stavu. Krkonoše o prodlouženém víkendu očekávají zvýšenou návštěvnost. Na pohyb lidí v Krkonoších dohlížejí v terénu strážci KRNAP.

"V současné době si zvířata přivykají na svá hnízdiště, týká se to třeba extrémně vzácného a plachého sokola stěhovavého. Jakékoli jeho vyrušení může být pro něho až likvidační. Může k tomu dojít, když lidé v některých lokalitách vstoupí do volného terénu, kde nemají co dělat. Kdo nebude pravidla pro pohyb v KRNAP respektovat, musí počítat s přísným postihem," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Na hřebenech Krkonoš je stále 20 až 100 centimetrů sněhu, v lavinových lokalitách platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Po horách se tak pohybuje velký počet lidí.

"Je třeba zdůraznit, že Česká republika se stále nachází v nouzovém stavu, v rámci kterého se může cestovat pouze velmi omezeně. Připomínáme, že veškerá informační centra a muzea Správy KRNAP jsou uzavřena. Mimo provoz je také veškerá návštěvnická infrastruktura v obcích," uvedl Drahný.

V Krkonoších platí také řada dalších omezení. Některá střediska uzavřela na víkend a Velikonoční pondělí parkoviště, aby omezila shlukování lidí na parkovištích a návštěvnost. Na území KRNAP se může parkovat jen na vyhrazených místech.

"Samozřejmě stále platí i to, že vstup do volného terénu v první zóně KRNAP je zakázán. S ohledem na uzavření státní hranice není možné chodit po hřebenové Cestě česko-polského přátelství a ani výstup na Sněžku z tradičních směrů, od Slezského domu a od Jelenky, není možný," uvedl Drahný.

Uzavřen je pro veřejnost i celý polský krkonošský národní park. "Žádáme veřejnost, aby respektovala vydaná nařízení Vlády ČR v rámci nouzového stavu a nezvyšovala svým cestováním riziko nákazy koronavirem covid-19," uvedli zástupci Správy KRNAP.

V Krkonoších přibývá případů hrubého porušení pravidel KRNAP. Správa zahájila několik správních řízení s možností udělení sankce až do výše 100.000 korun. Například jde o případ skupiny jezdců na sněžných skútrech, která se 1. dubna pohybovala v nejpřísněji chráněné zóně KRNAP.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KRNAP

Štítky KRNAP, pravidla, uzavřené parkoviště, prodloužený víkend, Krkonošský národní park, Krkonoše, nouzový stav, terén, Správa Krkonošského národního parku, Česko, Velikonoční pondělí, národní park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správci Krkonošského národního parku varují před nedodržováním pravidel v Národním parku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.