Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pálení větví a suché trávy zaměstnávalo v Královéhradeckém kraji hasiče. Při požáru domu se pak jeden zranil

Včerejší den byl pro hasiče z Královéhradeckého kraje poměrně náročný. Museli vyjíždět k 31 událostem. Kromě technické pomoci a požáru domů, kde se popálil jeden z hasičů, museli krotit plameny v lesích a na loukách. Lidé totiž pálili v hezkém počasí větve a trávu. Silný vítr ale oheň rozfoukal a do akce museli hasiči.

Právě k požárům v přírodním prostředí dochází mnohdy nedbalostí odpovědných osob. Poměrně rozsáhlý požár lesní hrabanky, zaměstnal jednotky v Horní Olešnici na Trutnovsku. Hořelo tu na ploše 50x100 metrů. Příčinou byla nedbalost při pálení klestí.

Další požár hrabanky po lesní těžbě, vypukl ve Vamberku. Konkrétně v části Merklovice. Tady hořelo na ploše 30 x 30 metrů. Hasiči tu drželi dohled až do ranních hodin. Tamní příčina vzniku požáru je v šetření.

Vypalování trávy je v České republice zakázáno hned třemi zákony. Třeba fyzická osoba, která vypaluje porosty, se dopouští přestupku za který může padnout pokuta až 25 000 Kč.

Pokud vypaluje porosty právnická nebo podnikající fyzická osoba, pokuta se může vysoukat až do výše 500 000 Kč.

Při požáru rodinného domu ve Stárkově, se popálil hasič

Hasiči včera vyjížděli také k požáru rodinného domu ve Stárkově na Náchodsku. Střecha byla v plamenech, po uhašení rozebrali část konstrukce, protože se pod ní objevovala další skrytá ohniska. Jeden ze zasahujících hasičů byl popálen.

Škoda byla vyčíslena na 250 tisíc. Díky včasnému zásahu, se ale podařilo uchránit hodnoty za více jak dva  miliony korun. Požár vznikl pravděpodobně od komínového tělesa,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky hasiči, Královéhradecký kraj, pálení trávy, požár, zranění, tráva, okres Trutnov, Horní Olešnice, Česko, Stárkov, Vamberk, Merklovice, dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pálení větví a suché trávy zaměstnávalo v Královéhradeckém kraji hasiče. Při požáru domu se pak jeden zranil  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.