Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Odběry na COVID-19 budou dělat všechny nemocnice Královéhradeckého kraje

Odběry vzorků od lidí s podezřením na nemoc COVID-19 bude od pondělí 6. dubna dělat všech pět nemocnic patřících Královéhradeckému kraji. K nemocnicím v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou se od pondělí přidají nemocnice v Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem. Nemocnice Trutnov, která ve čtvrtek odběry kvůli nedostatku testovacího materiálu přerušila, v pondělí odběry obnoví.

V Hradci Králové odběry dělá státní fakultní nemocnice. Z Hradce Králové také vyjíždí za lidmi domů takzvaná odběrová sanita. Testování je všude pouze pro pacienty, které k vyšetření odeslal indikující lékař či hygienici. Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Aleše Cabicara (TOP 09) je rozšířením odběrných míst o Jičín a Dvůr Králové již pokryté celé území kraje.

Všechna odběrová místa mají podobu stanu, kam lidé přijedou autem a zdravotníci jim vzorek vezmou přes stažené okénko. Jako první zřídila odběrový stan 18. března fakultní nemocnice. V Trutnově odběry začaly 23. března a v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou 31. března. Fakultní nemocnice v posledních dnech ve stanu odebírá vzorky od přibližně 100 lidí denně. Nemocnice Trutnov, Náchod a Rychnov za úterý a středu odebraly vzorky dohromady asi od 110 lidí.

V krajských nemocnicích jsou odběrová místa otevřená v pracovní dny od 08:00 do 12:00. Fakultní nemocnice odebírá ve všední dny od 08:30 do 13:30, v sobotu a v neděli od 09:00 do 12:00. Pacienti, kteří nemohou přijet autem, mohou využít možnost domácího odběru.

Nemocnice Trutnov mohla odběry obnovit proto, že se jí pro laboratoř podařilo sehnat testovací sety. Také si objednala nový testovací přístroj. Část testů bude pro kraj nově dělat externí laboratoř. Část vzorků z krajských nemocnic bude nadále testovat laboratoř fakultní nemocnice.

Autoři | Foto Facebook Nemocnice Prostějov

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Královéhradecký, FOTO, AUDIO, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Oblastní nemocnice Trutnov a.s., Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Jičín, Dvůr Králové nad Labem, stan, laboratoř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odběry na COVID-19 budou dělat všechny nemocnice Královéhradeckého kraje  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.