Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Trutnově letos narazíte na hmyzí hotely. Pomůžou především včelám

Technické služby v Trutnově zahájily letošní péči o zeleň a přípravu hmyzích hotelů. Na ty narazíte hned na třech místech. Ve městě navíc připraví výzdobu podloubí, kruhových objezdů a také luční louky. Zeleň letos městskou kasu vyjde na 17 milionů korun.

„Hmyzí hotely slouží jako domov pro nejrůznější druhy hmyzu, které se v dané lokalitě nachází přirozeně. Jde o prvek, který slouží k environmentální výchově a má především edukativní funkci,“ říká ředitel Technických služeb Trutnov Lumír Labík.

Nejčastěji hmyzí hotely vyhledávají včely. Záměrně se zabydlují v dlouhých, hlubokých skulinách, kde mohou klást vajíčka. Hned za samotářkami se mezi prvními určitě přihrnou škvoři. Ti preferují „pokoje“ ze sena nebo slámy. Následovat je budou slunéčka a další hmyz.

„Kostru lze vyrobit z čehokoliv. Může být dřevěná, betonová, kovová, zděná. Tvarové i materiálové fantazii se zde meze nekladou. Viděl jsem již krásně zabydlené příbytky vyrobené ze staré pračky i ledničky. Hloubka pro výplň by ale měla být minimálně 15 cm,“ říká včelař Jiří Cafourek.

Tím práce v Trutnově nekončí

Stejně jako v minulých letech technické služby vyzdobí město. Jejich pracovníci rozmístí 177 kusů květinových mís na podloubí, 18 závěsných truhlíků ozdobí trutnovské mosty a 22 kusů bude pověšeno na sloupy veřejného osvětlení.

„Kruhový objezd na Polské ulici u kina opět ozdobí květinový drak, kterého jsme zrekonstruovali,“ uzavírá Labík. Péče o zeleň vyjde město Trutnov ročně na 17 milionů.

Ohodnoť článek

Foto město Trutnov

Štítky hmyzí hotel, příroda, zeleň, Trutnov, technické služby, výzdoba, Jiří Cafourek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Trutnově letos narazíte na hmyzí hotely. Pomůžou především včelám  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.