Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sklárna v Harrachově propustí 10 procent zaměstnanců

Kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem, začínají firmy propouštět své zaměstnance. Jednou z nich je i sklárna v Harrachově. Dnes v ní byly rozdány první výpovědi. Sklárna totiž přichází o turisty a tím i o peníze. Ty neputují ani od odběratelů.

V harrachovské sklárně dostalo výpověď 10 procent zaměstnanců, bez kterých se výroba může obejít. Propouštění nemusí být poslední. Kvůli opatřením, které vláda vydala v polovině března, je sklárna uzavřená pro turisty a tím přichází o tržby. Za měsíc je to 2 miliony. Platit se v tomto období nechce navíc odběratelům. 

My nemůžeme omezit výrobu, sklářská pec jede buď na sto procent nebo vůbec. Vyhasit ji přitom nejde z hodiny na hodinu, musí se to dělat řízeně týden až deset dní, aby nepopraskala," řekl majitel sklárny František Novosad. Zřejmě ani odstavení pece, se podle něj nakonec sklárna nevyhne. Uvést ji znovu do provozu, bude znamenat pořízení nové pánve ve které se sklo taví. Ta stojí čtvrt milionu.

Za březen dostane 90 zaměstnanců firmy výplaty bez prémií. I tak bude vyplaceno na mzdách a odvodech 2,5 milionu korun. Další milion korun zaplatí firma měsíčně za plyn. Podporu vlády proto  považuje majitel za naprosto nedostatečnou. "Úvěry rozhodně žádnou pomocí nejsou. Z čeho je asi budeme splácet?" dodal.

Sklárna v Harrachově, patří mezi nejstarší fungující sklárnu v České republice a zřejmě i v celé Evropě. Založena byla před rokem 1712 na jilemnickém panství Harrachů. Podnik vyrábí luxusní nápojové sklo, užitkové sklo a křišťálové lustry. Součástí komplexu je muzeum, prodejna českého skla a porcelánu, malý hotel, minipivovar a pivní lázně.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecká Drbna

Štítky Sklárna Harrachov, proupouštění, vláda, Semilsko, sklárna, Harrachov, sklo, František Novosad, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sklárna v Harrachově propustí 10 procent zaměstnanců  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.