Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Krkonoších se zřítil skialpinista, zasahovat musel vrtulník

V Obřím dole ve Velké Studniční jámě na úbočí Studniční hory v Krkonoších se včera odpoledne zranil skialpinista. Utrpěl středně těžké zranění po pádu v extrémním terénu. Mladého muže zachraňoval záchranářský vrtulník ve spolupráci s Horskou službou a hasiči. Zásah vrtulníku označil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák za náročný. Zraněný muž se v oblasti pohyboval s dalšími dvěma sportovci.

"Zraněného muže záchranáři na laně vyzvedli z lavinového svahu a transportovali na nejbližší dostupné místo. Tam mu mohli poskytnout potřebnou přednemocniční péči," uvedl mluvčí záchranářů Ivo Novák.

Poté byl s podezřením na poranění hrudníku přepraven letecky do FN Hradec Králové. "Zraněný byl při vědomí a se záchranáři komunikoval. Zranění lze označit za středně těžké," řekl Novák.

Podle záchranářů se skupina sportovců nelegálně pohybovala v první zóně národního parku, navíc v době vyhlášeného nouzového stavu. Nezodpovědné chování lyžařů si vyžádalo zásah vrtulníku a desítky záchranářů z různých složek IZS. "Pokud by se navíc vystavili kontaktu s rizikovým jedincem, znamenalo by to karanténu mimo jiné pro celou posádku vrtulníku, tedy pilota, lékaře a leteckého záchranáře. Minimálně na 14 dní by se tak oslabil tým letecké záchranné služby pro Královéhradecký a část Pardubického kraje," uvedl Novák.

Podle záchranářů by se lidé v Krkonoších měli zvláště v tomto mimořádném období chovat při svých aktivitách v přírodě zodpovědně a zbytečně neriskovat.

V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Laviny hrozí výjimečně v lavinových katastrech. Přestože v ČR platí nouzový stav, na horách se pohybuje stále dost lidí. Na hřebenech Krkonoš je 40 až 110 centimetrů sněhu, více ho je na návětrných svazích a žlabech, jde většinou o lavinové katastry.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. Zimní sezona v Krkonoších kvůli vládním nařízením v souvislosti s šířením koronaviru skončila předčasně v polovině března, zavřít musela lyžařská střediska i další horské atrakce a služby.

Autoři | Foto ZZS HK

Štítky ČR, koronavirus, rekreace, Krkonoše, Ivo Novák, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Studniční hora, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Bílé Labe, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších se zřítil skialpinista, zasahovat musel vrtulník  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.