Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Královéhradecký kraj dostal míň respirátorů. Rozdělí je během dneška

Královéhradecký kraj z první zásilky z Číny získal 23.400 respirátorů, což je o 4600 méně, než mu bylo původně oznámeno. Respirátory si kraj v pátek večer převzal ve skladu v Opočínku na Pardubicku. Nyní je má uskladněné na základně hasičů v centru Hradce Králové. Rozdělovat je začne v během dneška.

Páteční letecká dodávka z Číny obsahovala 1,1 milionu respirátorů třídy FFP2. Ministerstvo zdravotnictví si z nich ale proti plánu odebralo 200.000 kusů a do regionů jich tak šlo méně. Po stížnosti hejtmanů vláda distribuci změní - ministerstvo zdravotnictví bude zásobovat pouze svoje nemocnice, ostatní distribuci zastřeší ministerstvo vnitra.

Hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) na facebooku uvedl, že ministerstvo zdravotnictví kraji v pátek sdělilo, že přebírá zásobování krajské zdravotnické záchranné služby a dalších desítek organizací. Hejtman se proti tomu ohradil. "To fakt ne. Máme vytvořený systém, známe potřeby záchranky a nemocnic, komunikujeme spolu, a nepotřebujeme, aby se tímto zásahem ministerstva zdravotnictví systém zkomplikoval," uvedl. Distribuční kanál na kraje by podle něj mělo mít v rukách ministerstvo vnitra.

Díl 23.400 respirátorů pro Královéhradecký kraj se vešel do 59 krabic. Kraj předpokládá, že zhruba 5000 kusů by měla dostat zdravotnická záchranná služba. "Do krajských nemocnic a do (nemocnice) Vrchlabí bude distribuováno 14.000 kusů respirátorů. Zároveň podpoříme lékařské pohotovostní služby, odběrové sestry," uvedl hejtman.

Přes víkend záchranáři a nemocnice zásoby měli. "Respirátory z Číny budou rozděleny tak, aby u nikoho nevznikaly nevyužívané zásoby," řekl řekl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, zdraví, správa, koronavirus, respirátory, Královéhradecký, respirátor, Královéhradecký kraj, Čína, nemocnice, ministerstvo zdravotnictví, Hradec Králové, Pardubický kraj, Opočínek, Jiří Štěpán, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj dostal míň respirátorů. Rozdělí je během dneška  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.