Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji jsou čtyři nemocní, tvrdí Babiš. Krajská hygienická stanice to popírá

, aktualizováno 12. března 2020, 9:59

Nákaza je potvrzená ve všech 14 krajích České republiky. K dnešnímu ránu bylo nejvíce nemocných v Praze (48). Následuje Ústecký kraj, který má zatím 16 pacientů a Středočeský 11 nemocnými. V Královéhradeckém kraji jsou podle Andreje Babiše čtyři případy, hygiena o čtvrté pacientovi neví.

Královéhradecký kraj má podle premiéra Andreje Babiše (ANO) čtvrtého nakaženého koronavirem. Zveřejnil to na svém Twitteru s přehledem ostatních krajů. 54 pacientů v kraji stále zůstává v karanténě. 

Tuto informaci ale Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje nepotvrdila. „Nevím, kde dochází k těmto dezinformacím. Krajská hygienická stanice stále eviduje pouze tři pacienty s pozitivním testem na koronavirus,“ řekla dnes ráno Hradecké Drbně tisková mluvčí hygieniků Veronika Krejčí

V Královéhradeckém kraji jsou tak zatím stále tři oficiální případy koronaviru. "V kraji bylo na koronavirus podle krajské hygienické stanice testováno k ránu 46 lidí, u nichž 41 bylo negativních výsledků, tři s pozitivním výsledkem. Počet lidí, u kterých bylo provedeno vyšetření s podezřením na možnou nákazu koronavirem a čeká se na výsledek, je osm," uvedla Krejčí. 

Situaci zhoršují nepravdivé zprávy 

Na internetu se v posledních hodinách objevilo několik zpráv, které nejsou pravdivé. Facebooková skupina „ffnews“ například vyrobila fotomontáž článku, ve kterém informuje o uzavírání obchodů nad 200 metrů čtverečních. Zároveň vyzývá občany, aby nakoupili přes víkend zásoby. To však není v žádném případě pravda. 

„Někdo šíří po facebooku nepravdivou zprávu, že budeme zavírat obchody. Není to pravda, nic takového jsme neřekli a neplánujeme,“ vysvětluje premiér Andrej Babiš

Na internetu se objevují i další informace. Některé zprávy tvrdí, že ví jak koronavirus vyléčit. A to i přesto, že na něj lék zatím neexistuje. Seznam nejčastějších fake news a nepravd, které se objevují na internetu zpracovalo Ministerstvo zdravotnictví České republiky. 

Ani ministerstvo nemá přesné informace

I samo Ministerstvo zdravotnictví České republiky může udělat chybu. Pochybilo například při oznamování prvního pacienta v Královéhradeckém kraji. V neděli 8. března řekl ministr Adam Vojtěch, že má Česko 32 pacientů. „Poslední nakažený je muž z Hradce Králové, který má spojitost s případy z Bostnu, kde byl na konferenci,“ řekl v rozhovoru pro televizi Prima. 

Nakonec se však ukázalo, že nešlo o pacienta z Hradce Králové. Byl to muž z USA, který byl na chalupě na Rychnovsku. Konečné testy navíc Krajská hygienická stanice potvrdila až v pondělí večer. 

Hradecká Drbna se proto hned v pondělí dotazovala Ministerstva zdravotnictví České republiky, jak je to možné a kde se stala chyba. Dodnes však redakce nemá odpověď.

Ohodnoť článek

Foto Budějcká Drbna

Štítky koronavirus, Královéhradecký kaj, fake news, informace, Babiš, Královéhradecký kraj, Andrej Babiš, pacient, Krajská hygienická stanice, COVID-19, Česko, Praha, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji jsou čtyři nemocní, tvrdí Babiš. Krajská hygienická stanice to popírá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.