Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Další opatření kvůli koronaviru se dotknou škol, divadel, památek i MHD

, aktualizováno 10. března 2020, 20:43

Vláda dnes vydala kvůli epidemii koronaviru další opatření. Až do odvolání se zakazují veškeré sportovní akce s účastí přesahující sto osob. Opatření vstoupí v platnost od dnešní 18 hodiny. Školáci budou od zítřka v Královéhradeckém kraji doma.

Po nařízeních vydaných ministerstvem zdravotnictví, dojde k ovlivnění provozu městských organizací v Hradci Králové. Zatímco tamní divadla o provozu jednají, do odvolání jsou pozastaveny všechny koncerty ve filharmonii. Od dnešní 18. hodiny, bude uzavřený krytý padesátimetrový plavecký bazén a aquacentrum v městských lázních. „V provozu zatím v aquacentru zůstává finská sauna a ubytovna. V provozu je také Wellness studio Flošna vzhledem k maximální kapacitě 81 návštěvníků,“ říká náměstkyně primátora Věra Pourová, odpovědná za správu majetku města.

Provoz sportovních zařízení v Jičíně, jako jsou zimní stadion nebo Aqua Centrum, bude zachován do maximální kapacity 100 lidí.

Od středy se uzavřou školy

Od zítřka budou v Hradci Králové uzavřeny všechny základní a umělecké školy. Mateřské školy i jídelny zůstanou v provozu.

V souvislosti s uzavřením škol doporučujeme všem rodičům apelovat na své děti, aby s ohledem na preventivní opatření zůstávaly co nejvíce doma a nezdržovaly se v místech s vyšším počtem lidí, jako jsou například obchodní centra,“ říká náměstek primátora pro oblast školství Martin Hanousek.

Provoz základních škol zřizovaných městem Jičín včetně jídelen, školních družin a tělocvičen, dále základní umělecké školy a K-Klubu je přerušen do odvolání. „Přerušení výuky se týká rovněž středních škol, vyšších odborných škol a Základní školy Soudná, které jsou zřizovány Královéhradeckým krajem,“ říká tiskový mluvčí města Jičína Jan Jireš. Mateřské školy zůstanou v provozu.

Do budov Univerzity Hradec Králové mají studenti zákaz

Vedení Univerzity Hradec Králové (UHK), vydalo od zítřka až do odvolání zákaz přítomnosti studentů na všech budovách UHK. Studenti můžou využít náhradní formu studia. „Univerzita Hradec Králové také ruší všechny plánované akce, a to včetně udělení čestného titulu doctor honoris causa Marku Ebenovi, které bylo plánované na 25. března 2020,“ řekl mluvčí UHK Jakub Novák.

Provoz magistrátu města Hradec Králové je bez omezení

„Pokud je to však možné, doporučujeme všem občanům vyřízení úředních záležitostí odložit, případně vyřídit telefonicky či e-mailem, pro platby lze využívat bezhotovostního platebního styku,“ dodává primátor města Alexandr Hrabálek.

Divadla ruší některá představení

Správní rada Klicperova divadla se dnes dohodla na tom, že se sobotní premiéra inscenace Kdo se bojí Virginie Woolfové hrát bude. Je plánovaná ve Studiu Beseda a uvidí ji přibližně 70 diváků. Veškerá představení na hlavní scéně od středy 10. března minimálně do 21. března divadlo zrušilo.

 „Fungování divadel ovlivní také zrušení školního vyučování, protože provoz v divadlech je nastavený i s ohledem na stavění scén pro dopolední představení pro školy, která jsou zrušená. Dneškem jsou pozastaveny také všechny koncerty ve filharmonii,“ říká náměstkyně primátora pro kulturu Monika Štayrová.

V Divadle Drak, je zrušeno představení Bajaja, které se mělo konat 14. 3. 2020 od 15:00 a 17:00 a následně i 18.3.2020 od 19:00 představení Cesta. Veškeré info o vrácení vstupenek najdete na webových stránkách divadla Drak.

Zrušen je i veletrh dětských knih spolu s čtením z nových knih v podání herců Divadla Drak Dračtení. Akce proběhne v náhradním termínu.

Od zítřka až do odvolání bude otevřen Labyrint Divadla Drak pro veřejnost i ve všedních dnech a to od 10:00 do 17:00.

Galerie moderního umění v Hradci Králové zůstává otevřena.

Stejně tak zůstává otevřena i ZOO ve Dvoře Králové nad Labem. „ Pokud to bude nutné, budeme se řídit nařízeními vlády, popřípadě zřizovatele kterým je kraj," říká mluvčí ZOO Markéta Grúňová.

V Jičíně se ruší všechny společenské akce s účastí nad 100 osob. U představeních Masarykova divadla se pozastavuje prodej. Zakoupené lístky lze vracet. Koncert Kamila Střihavky, který se měl konat 18. března, je odložen a vstupné se nevrací.

Provoz Biografu Český ráj přerušen není. Promítání budou ale kapacitně omezena na 80 míst a ruší se ale vyprodaná promítání. Více na webu města Jičín.

Uzavírá se i Hrádek u Nechanic nebo zámek v Náchodě

Národní památkový ústav uzavřel památkové objekty s celoročním provozem a odkládá i zahájení hlavní návštěvnické sezony na neurčito. Ve východních Čechách se to týká například barokního hospitálu Kuks, zámku Hrádek u Nechanic, zámků v Náchodě a Opočně nebo Ratibořic.

Městská knihovna ve Wonkově ulici v Hradci Králové zruší jen plánované mimořádné akce

V Městské knihovně půjde pouze o akce, u kterých se předpokládá účast více než stovky lidí. Samotný běžný provoz by měl zůstat ve standardním režimu.

Dopravní podnik města Hradec Králové pozastavuje školní linky

Kvůli uzavření škol, zrušil hradecký dopravní podnik od zítřejšího dne některé školní spoje. „Do odvolání je pozastaven provoz školních linek číslo 5Š, 10Š, 12Š, 16Š, 23Š, 25Š a výpomocných spojů. Provoz ostatních linek MHD je dále v běžném režimu, spoje jezdí podle prvního sloupce v jízdním řádu,“ říká dodává náměstkyně primátora Věra Pourová.

Hradecký Mountfield hraje bez fanoušků

Omezení se týká i sportovních událostí a hokejové extraligy. Dnešní hokejový zápas Hradec Králové se hrát bude. Ovšem bez diváků. „Těm pochopitelně bude vráceno vstupné v plné výši,“ říká za klub marketingový manažer Jan Vavřina.

Zápas bude možné sledovat alespoň živě od 19. hodin na ČT sport.

Český svaz ledního hokeje ale s ministerstvem řeší, zda se účast 100 osob vztahuje pouze na diváky, nebo i na realizační týmy, hráče, novináře a další . V tom případě, by se musely následující zápasy zrušit a extraligová sezóna by tak mohla být předčasně ukončena.

Hokejový klub HC Stadion Vrchlabí odehraje dnešní přátelský zápas bez diváků

Dnešní  přátelské utkání mezi hokejisty Stadionu a Kozlů z Kolína, se odehraje od 18:00 bez diváků. Klub respektuje rozhodnutí ministerstva zdravotnictví.

„Každému, kdo si koupil vstupenky pomocí online prodeje, se vstupné automaticky vrátí na bankovní účet, ze kterého byl nákup uskutečněn. O dalším průběhu a dopadu na play-off vás budeme informovat,“ je uvedeno na webu vrchlabského hokejového klubu.

Starosta Náchoda svolal na zítřek krizový štáb

Náchodský starosta svolal na zítřek krizový štáb města. Začne v 16:30. „V návaznosti na opatření zavedená státem a po osobním jednání s ministrem vnitra jsem se rozhodl svolat krizový štáb města Náchoda, abychom specifikovali veškerá preventivní opatření a potřeby proti šíření koronaviru, především pak v našich zařízeních pro seniory, sociálních službách, atd.,“ vysvětlil starosta Jan Birke.

Akce s účastí nad 100 osob jsou z nařízení Vlády ČR v Náchodě zrušeny. Provoz kina Vesmír, Městského divadla Dr. J. Čížka a dalších, bude pro maximálně 99 osob do odvolání nebo dalších aktuálních pokynů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, zavřené školy, MHD, divadla, hokej, kulturní akce, UHK, divadlo, představení, Hradec Králové, Univerzita Hradec Králové, Jičín, pandemie covidu-19, Královéhradecký kraj, Náchod, primátor, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další opatření kvůli koronaviru se dotknou škol, divadel, památek i MHD  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.