Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Hasiči z Královéhradeckého kraje budou hasit i vodou ze zasněžování sjezdovek

Hasiči budou moci hasit požáry v Krkonoších a Orlických horách i vodou ze systémů umělého zasněžování sjezdovek. Umožní to speciální přetlakové ventily. Ty hasičské hadice bezpečně napojí na rozvody umělého zasněžování.

Podobnou techniku jinde v republice nemají.  Použití ventilů si hasiči včera vyzkoušeli na cvičení. Absolvovali ho v Krkonoších na sjezdovce na Černé hoře u Janských Lázních. Hasili simulovaný požár  tam, kam by se s cisternami nedostali. „Ventil pro nižší tlaky fungoval bez potíží. Ventil pro vyšší tlaky si vyžádá ještě další testování," řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. V jednu chvíli tlak vody hasičům při včerejším testu zničil rozbočovač vody a hasičské hadice.

To, že hasiči pořídili ventily uspíšily dva nedávné zimní požáry chalup v Krkonoších, ke kterým se s těžkou technikou nemohli dostat. Minulý rok v únoru oheň zničil chalupu ve Velké Úpě. Uvnitř uhořel jeden člověk. Loni v prosinci shořela v Peci pod Sněžkou u sjezdovky Javor chata Bažina.

Právě chatu Bažina hasiči improvizovaně hasili vodou ze zasněžovacího systému. „Nebylo to ale jednoduché. Kvůli velmi vysokému tlaku vody v zasněžovacím systému jim praskly některé hadice. Ventil, který se upevní na zasněžovací systém, by měl dokázat tlak vody zredukovat až na jednu dvanáctinu,“ uvedla Götzová.

"Podařilo se nám najít přetlakový ventil, který se běžně užívá v průmyslu k redukci tlaku vody v rozvodech. I (německý) výrobce bere naše řešení jako ojedinělé a jsme prvním krajem, který má tento prostředek ve výbavě," řekl ředitel hradeckých krajských hasičů František Mencl.

Ventily jsou dvojího druhu. Ventil na vyšší tlak přijde i se spojkami na vstupu a výstupu vody asi na 30.000 korun, varianta pro nižší tlak je asi za 12.000 korun.

Ventily by měly postupně dostat profesionální jednotky hasičů v Trutnově, Vrchlabí, Rychnově nad Kněžnou a v Dobrušce a dobrovolné jednotky v Peci pod Sněžkou, Horním Maršově, Svobodě nad Úpou, Špindlerově Mlýně, Rokytnici v Orlických horách, Říčkách v Orlických horách, Orlickém Záhoří, Deštném v Orlických horách a v Olešnici v Orlických horách. Na konkrétních možnostech napojení na jednotlivé systémy zasněžování se hasiči ještě budou muset domluvit s provozovateli lyžařských areálů.

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, hasiči, hory, cvičení, Královéhradecký, sjezdovka, požár, hadice, Královéhradecký kraj, Krkonoše, Orlické hory, Pec pod Sněžkou, Janské Lázně, Černá hora, Velká Úpa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči z Královéhradeckého kraje budou hasit i vodou ze zasněžování sjezdovek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.