Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Operační důstojníci městské policie v Hradci Králové prošli školením. Ví, jak rozmluvit sebevraždu

Ročně na městskou policii v Hradci Králové volá zhruba 13 tisíc lidí. Mezi nimi se najdou i tací, kteří si chtějí vzít život. V tu chvíli záleží pouze na operačním důstojníkovi, zda bude dotyčný žít nebo ne. A právě proto prošel personál speciálním školením.

Do podobné situace se nikdo z operačních důstojníků dostat nechce. I tak na to musí být připraveni. „Operační důstojníci proto prošli odbornou přípravou pod vedením lektora odborné přípravy mjr. PhDr. Ondřeje Sezimy z Psychologického pracoviště HZS Královéhradeckého kraje, který se takto tematicky zaměřenému vzdělávání dlouhodobě věnuje u operátorů tísňové linky 112,“ vysvětluje mluvčí Městské policie Hradec Králové Eva Kněžourová.

Operační důstojníci Městské policie Hradec Králové slouží v nepřetržitém režimu po dvanácti hodinách.

Hovor se sebevrahem je psychicky náročný. V danou chvíli vše záleží na člověku, který telefon zvedl. Chyba, zaváhání nebo nervozita může mít fatální následky.

„V průběhu odborné přípravy se operátoři dozvěděli praktické informace o míře sebevražednosti v České republice, o typologii sebevražedného chování, způsobech provedení sebevražd apod.,“ dodává Kněžourová. Modelové situace si tak operátoři vyzkoušeli v praxi.

Postup rozhovoru během takového telefonátu určují algoritmy, které bylo třeba se naučit. Díky nim by měl operátor s přesností poznat, zda to pachatel myslí vážně a jak velké riziko hrozí. Následně určují cestu, kterou se při rozhovoru se sebevrahem vydat.

Ohodnoť článek

Foto Městská policie Hradec Králové

Štítky městská policie, Hradec Králové, sebevražda, školení, hovor, operační důstojník, pomoc, obecní policie, operátor, Královéhradecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Operační důstojníci městské policie v Hradci Králové prošli školením. Ví, jak rozmluvit sebevraždu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.