Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vítr poničil polskou stanici na Sněžce. Výstup z Polska je uzavřen

Silný vítr až o síle orkánu v minulých dnech poničil na vrcholu Sněžky polskou meteorologickou stanici. Protože hrozí, že by další vítr mohl ze stanice odtrhnout uvolněné plechové opláštění, uzavřeli Poláci všechny výstupové cesty na Sněžku z polské strany. Turisté přicházející na Sněžku z české strany by měli výstup raději odložit do doby, než nebezpečí pomine. Začátkem minulého týdne měl vítr na Sněžce v nárazech rychlost až 198 kilometrů v hodině.

Objekt polské stanice je tvořený třemi spojenými objekty připomínajícími létající talíře a slouží od roku 1976. "Silný vítr uvolnil plechy na okrajích talíře. Hrozí, že se uvolní a odletí. Nyní se to opravit nedá," řekl mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Zákaz výstupu na Sněžku z polské strany platí do odvolání. O uzavření cesty podle Drahného rozhodl ředitel polského Krkonošského národního parku na výzvu pracovníků meteostanice.

Z polské strany je uzavřena červeně značená cesta od Slezského dolu na vrchol, která je známá jako cesta po řetězech. Uzavřena je také vrcholová část cesty od Pomezních Bud v úseku od křížení s Jubilejní cestou až na vrchol.

Z české strany se lidé na Sněžku dostanou lanovkou z Pece pod Sněžkou nebo pešky po žlutě značené cestě, která vede pod lanovkou. Správa KRNAP cesty na Sněžku podle Drahného uzavírat nebude. Připomněl, že turisté na vrchol vstupují na vlastní riziko. České objekty na Sněžce, kterými jsou poštovna a horní stanice lanovky, vichřice minulý týden neponičila.

Podobně byly uzavřeny výstupové cesty na Sněžku z polské strany v březnu 2009, kdy se horní disk polské observatoře částečně zřítil. Objekt byl tehdy obalený vrstvou sněhu a námrazy a síle až dvou metrů. Poláci následně stanici opravili. V dolní části objektu je restaurace, v prostřední pracovna meteorologů a v horní samotná observatoř.

Sněžka leží na česko-polské hranici a patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Krkonoších. Se svými 1603 metry nad mořem patří k nejcennější lokalitě v Krkonošském národním parku, a to kvůli křehkému ekosystému arkto-alpínské tundry. Zdejší klima je navzdory nevelké nadmořské výšce považováno za arktické a velehorské.

Autoři | Foto Hradecká Drbna

Štítky ČR, Polsko, počasí, rekreace, turistika, Sněžka, 2.VERZE, FOTO, vichřice, Krkonošský národní park, Správa Krkonošského národního parku, lanová dráha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítr poničil polskou stanici na Sněžce. Výstup z Polska je uzavřen  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.