Počasí dnes29 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Vlci v Královéhradeckém kraji páchají čím dál tím větší škody

Za rok 2019 musí Královéhradecký kraj zaplatit 2,2 milionu korun za škody způsobené vlky. To je třikrát víc než v roce 2018. Celkem se jedná o 34 případů kdy vlci zaútočili na hospodářská zvířata.

„V posledních třech letech vyplacená částka na náhradu škod výrazně stoupla. V roce 2017 Královéhradecký kraj vyplatil chovatelům 45 tisíc korun. O rok později částka stoupla na více než 520 tisíc korun. V roce 2019 jsou to škody za 2,2 milionů korun,“ uvedl radní pro oblast životního prostředí Karel Klíma (KDU-ČSL). 

Dohromady se za rok 2019 jedná zhruba o sto kusů napadených zvířat. „Vyšší vyplacená částka je způsobená tím, že se proplácí důsledněji a že je letos více napadených telat, která jsou dražší než ovce,“ řekl pro portál ekolist.cz zoolog správy CHKO Broumovsko Petr Kafka

Nejvíce útoků je kolem Broumova a Trutnova

Jeden z posledních útoků se stal na Broumovsku v říjnu loňského roku. Ve Vernéřovicích pak vlci zabili čtyři ovce a další zranili. 

Nejvyšší odškodnění kraj zaplatil majiteli stáda, který při napadení vlkem přišel o 41 jehňat. Krajskou kasu tento incident stál 884 tisíc korun. 

Na Broumovsku jsou vlci zhruba od roku 2015, kdy tu správa CHKO Broumovsko zaznamenala první pár. Nyní má smečka odhadem 15 vlků včetně mláďat. Ti se pohybují na zhruba 200 kilometrech čtverečních od polských hranic až k Adršpachu a Trutnovsku. 

Nárok na náhradu mají všichni chovatelé

Chovatelé, kteří mají podobnou zkušenost, mohou žádat o odškodnění během celého roku. Je však nutné dodržet zákonem dané termíny. Podání žádosti na krajský úřad je třeba zařídit nejpozději do deseti dnů od napadení. Dále je třeba doložit zprávu od veterináře s potvrzením, že hospodářská zvířata zahynula po napadení napadení vlkem. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky vlci, napadená, škody, miliony, Královéhradecký kraj, Broumovsko, smečka, chovatelé, napadení, Karel Klíma, KDU-ČSL, Petr Kafka, Broumov, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlci v Královéhradeckém kraji páchají čím dál tím větší škody  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.