Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

32 milionu korun už stála zima silničáře v Královéhradeckém kraji

Zimní údržbu silnic druhé a třetí třídy v Královéhradeckém kraji od začátku října do konce prosince vyšla silničáře na 32,4 milionu korun, což je meziročně o 14,5 milionu méně. Důvodem je dosavadní mírný průběh zimy, řekli zástupci Údržby silnic Královéhradeckého kraje.

Sjízdnost v kraji včetně silnic prvních tříd zajišťuje sdružení tří firem: Údržba silnic Královéhradeckého kraje, Eurovia CS a Sovis CZ. Celkem jde o více než 3500 kilometrů cest. Délka neudržovaných silnic je v současné sezoně 215 kilometrů, stejná jako v minulé zimě.

Za listopad a prosinec silničáři v hradeckém kraji posypali 46.515 kilometrů silnic, posyp s pluhováním se týkal 7859 kilometrů vozovek a samotné pluhování 4015 kilometrů komunikací. Spotřebovalo se při tom 2148 tun soli a 1476 tun inertního posypu, tedy kamenné drti.

"Výkony silničářů jsou závislé na průběhu zimního období, letošní je zatím mírnější než loňská," uvedl ředitel krajské údržby silnic Jiří Brandejs.

Za stejné období minulé sezony, tedy za říjen až prosinec, posyp činil 75.808 kilometrů, posyp včetně pluhování 13.762, samotné pluhování 10.996 kilometrů a bylo při tom použito 4064 tun soli a 3000 tun inertního posypu.

Také v současné zimní sezoně silničářům v některých horských oblastech komplikují práci neukáznění řidiči, kteří parkují u krajnice a blokují jim průjezd. "Největší problémy jsou v okolí Šerlichu v Orlických horách v době od 9:00 do 16:00 ve dnech turistických špiček. V této době je na silnici II/311 volný pouze jeden jízdní pruh a vyhýbání dvou protijedoucích vozidel je velmi problematické," řekl ČTK Brandejs.

Převážná část celokrajských výkonů připadá na okres Náchod, Trutnov a Rychnov nad Kněžnou, kde je nejvíce silnic ve vyšších nadmořských výškách.

Ve sdružení tří firem, které se v zimě v hradeckém kraji stará o silnice, má Údržba silnic dvoutřetinový podíl a zajišťuje zimní údržbu zhruba dvou třetin komunikací spadajících do režimu zimní údržby. Drží kontrolu nad hospodařením s posypovými materiály, zajišťuje dispečink a organizaci práce.

Náklady na zimní údržbu krajských silnic v Královéhradeckém kraji v minulé zimní sezoně 2018/2019 byly 173 milionů korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, silnice, správa, počasí, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, zima, SOVIS CZ, a.s., Eurovia CS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

32 milionu korun už stála zima silničáře v Královéhradeckém kraji  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.