Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zeleň v Hradci Králové doplnily stovky nových stromů, vysazovalo se ve všech částech města

Více než sedm stovek vzrostlých stromů a sedmdesát stromů lesnické sadby vysadily v ulicích města technické služby při končící podzimní výsadbě. Nejvíce je javorů (197), okrasných třešní (127) a lip (66). Doplní tak jarní výsadbu, při které se na veřejných prostranstvích objevilo 97 nových stromů.

Technické služby stromy vysazovaly ve všech částech města, přičemž 65 jich je jako náhrada za dřeviny poškozené při březnové vichřici Eberhart. Dvaadvacet stromů zakořeňuje v zahradách mateřských a třináct v areálech základních škol. Sedmadvacet nových stromů, které nahrazují původní uschlé, pracovníci městské organizace vysadili v Šimkových sadech, třináct dřevin začíná jako náhrada za suché nebo pokácené předchůdce růst v Jungmannově ulici podél výpadovky na Pardubice. 

Výsadbou 18 stromů byla v listopadu dokončena náhrada za dřeviny pokácené kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu ve Vonešových sadech u staré nemocnice. Sedmnáct mladých stromů oživilo zeleň v Rybově ulici, pět stromů zpříjemní podle požadavku tamější komise místní samosprávy prostředí u dětského hřiště v Ruseku.

Nahrazovaly se i pokácené dřeviny

Podzimní výsadba neminula ani úsek Hradecké ulice u speciálních škol, kde byly v zimě pokáceny topoly se zhoršenou vitalitou a stabilitou, které navíc svými kořeny poškozovaly přilehlý chodník a cyklostezku. Objevilo se zde sedm mladých topolů, jejichž výběr technické služby konzultovaly s pracovníky odboru hlavního architekta magistrátu města.

Stejně postupovaly při náhradě pokácených kulovitých javorů osmi hlohy ve stromořadí v Buzulucké ulici nebo při výsadbě deseti javorů u kostela kněze Ambrože V Lipkách. Náhradou za pokácené nemocné a dožilé stromy je rovněž výsadba dvanácti slivoní ve Svinarské, jedenácti javorů v Malšovické a deseti topolů v Pardubické ulici.

Obnova uličního stromořadí nevynechala ani Opletalovu ulici, kde břízy nahradilo šest javorů. „S ohledem na stanovištní podmínky jsme pro obnovu vybrali úzkokorunný javor babyka, který bude zároveň dobře snášet zátěž posypových solí používaných při zimní údržbě,“ vysvětlil náměstek ředitele Technických služeb Hradec Králové Daniel Jeřábek.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Statutární město Hradec Králové | Zdroj Statutární město Hradec Králové

Štítky zeleň, výsadba, Hradec Králové, strom, javor, dřevina, Pardubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeleň v Hradci Králové doplnily stovky nových stromů, vysazovalo se ve všech částech města  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.