Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na happening k roku 1989 přišly v Hradci Králové stovky lidí

Stovky lidí se dnes odpoledne v Hradci Králové přišly podívat na studentský happening na Ulrichově náměstí k 30. výročí listopadových událostí. Vše se odehrávalo u zdi z papírových krabic, která vznikla jako rekonstrukce stavby zdi z krabic v prosinci roku 1989 na tehdejším Gottwaldově náměstí. V prosinci 1989 byla papírová zeď v krajském městě jedním z nejvýraznějších symbolů sametové revoluce.

Zeď tehdy vyrostla jako symbol odporu proti tehdejšímu režimu. Měla symbolicky oddělit komunistickou moc reprezentovanou sídlem OV KSČ ve Steinského paláci a městský národní výbor, okresní národní výbor a bezpečnostní orgány na protější straně náměstí. Letos zeď vznikla proti "blbé náladě" a jako výraz nesouhlasu s těmi, kteří v české společnosti rozdmýchávají nenávistné a konfliktní nálady, uvedli organizátoři.

Lidem na náměstí dnes odpoledne například zahrálo saxofonové kvarteto Quadriga z Kostelce nad Orlicí. Promluvili představitelé Univerzity Hradec Králové a hradeckého muzea. Lidé dnes mohli na papírové krabice namalovat a napsat různé vzkazy. Řada z nich jejich prostřednictvím děkovala Václavu Havlovi, někteří psali i vzkazy současnému premiérovi a prezidentovi.

"Pro dnešní akci jsme vydali zvláštní edici pohledů s fotografií zdi v roce 1989. Byl o ně mezi lidmi velký zájem," řekl ČTK mluvčí univerzity Jakub Novák.

Na happening dnes přišli i aktéři tehdejších událostí. "Chválím současné studenty, že si stavbou zdi vzpomněli na naši ideu. Atmosféra je zde úžasná," řekl ČTK tehdejší studentský vůdce listopadové revoluce v Hradci Králové a později regionální politik Jindřich Vedlich. Kriticky se vyjádřil k současné politické reprezentaci. Nelíbí se mu, že vládu podporují komunisté. Premiér Andrej Babiš je podle Vedlicha "estébák". Babiš nařčení ze spolupráce s StB odmítá.

Replika zdi se dvakrát zhroutila 

Stavba zdi z kartonů začala v pondělí a provázely ji značné problémy. Nejprve zeď déšť rozmočil tak, že se ve středu zhroutila. Na 700 krabic museli studenti vyhodit. Následně studenti s pomocí žáků základních škol a veřejnosti zeď postavili znovu, ale silný vítr ji v pátek shodil. Před dnešním happeningem studenti a další dobrovolníci zeď čítající asi 900 krabic opět vztyčili. "Krabice lidé nosili i dnes," řekl Novák. Zeď, která má délku přes 40 metrů a je vysoká asi dva metry, bude na náměstí do pondělí. Původně se počítalo, že rozebrána bude až v úterý.

Výročí listopadové revoluce si dnes lidé připomněli i na jiných místech v krajském městě. Hradecké loutkové divadlo Drak uvedlo inscenaci Zeď aneb jak jsem vyrůstal za železnou oponou. V podvečer se před hradeckým Klicperovým divadlem odehrál tradiční happening k 17. listopadu, program pak pokračoval v divadle. Mimořádně se v 18:00 rozezněl zvon Augustin v Bílé věži, který je třetím největším zvonem v Česku. Již v sobotu byla piazzetta uprostřed kampusu Univerzity Hradec Králové pojmenována náměstí Václava Havla.

Setkání a akce k připomenutí roku 1989 se dnes konaly i v dalších místech v kraji. V Náchodě představitelé města položili věnce u památníku obětem komunismu v parku v Janáčkově ulici. Vzpomínkové akce pak pokračovaly programem na Masarykově náměstí. V Sobotce na Jičínsku lidé na besedě s pozvanými osobnostmi vzpomínali na události před 30 lety.

V Jičíně se lidé setkali na Valdštejnově náměstí, ve Dvoře Králové nad Labem na náměstí T. G. Masaryka. Předtím vedení dvorské radnice položilo květiny k památníku na náměstí Odboje. V Hořicích na Jičínsku byl dnes zdarma vstup do muzea na výstavu k událostem roku 1989 a na promítání filmu o revoluci v Hořicích.

Autoři | Foto Facebook Univerzita Hradec Králové

Štítky ČR, historie, zábava, 1989, Hradec Králové, Královéhradecký, happening, Sametová revoluce, Zlín, Václav Havel, Univerzita Hradec Králové, Andrej Babiš, KSČ, Listopadová revoluce, Jakub Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na happening k roku 1989 přišly v Hradci Králové stovky lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.