Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bezpečnému parkování kol u hradeckého nádraží (zřejmě) definitivně odzvoní v pondělí

Byla to velká věc, když v roce 2013 u hradeckého vlakového nádraží vznikla jako vůbec první v Evropě parkovací věž pro kola. V tu chvíli bylo na světě zcela bezpečné parkování pro cyklisty. Pokud totiž naopak zaparkují o několik metrů dále v klasických stojanech, je zde skoro stejně vysoké riziko, že za pár hodin už dopravní prostředek na svém místě nenajdou. Parkovací věž u nádraží ale musí pryč, a to kvůli plánované demolici hotelu Černigov.

Pouhých pět korun stálo uskladnění jízdního kola na 24 hodin ve stoprocentně střežené parkovací věži, která nedaleko hotelu Černigov vyrostla před sedmi lety. Rok nazpět se však rozhodlo o uzavření, a to kvůli plánované demolici hotelu Černigov a následnému znovupostavení. V místě, kde momentálně parkovací věž stojí, by už totiž za několik měsíců nemělo být místo. Tak alespoň vypadají plány do budoucna na papíře. 

První pondělí v listopadu tudíž má začít smutný proces: Parkovací megapomocník se začne rozebírat. S informací přišel víkendový Hradecký deník, který oslovil také autora zajímavého projektu Rudolfa Bernarta. „Lidé se u věže zastavují, i když už je přes rok zavřená, a jsou z toho smutní. Zvykli si ji využívat,“ poznamenal pro deník. Podle něho se hradeckému magistrátu nepovedlo za celý rok najít vhodné místo v blízkosti vlakového nádraží, kam by se celá věž mohla přesunout. Před dvěma lety se přitom objevily informace, že by se věž měla posunout přímo před vstup do hlavního nádraží, akorát by měla být zabudována podstatě opačně - tedy do země. I z tohoto návrhu ale, minimálně prozatím, sešlo. 

V centru Hradce tak parkovací věž zůstane už jenom jedna, a to od nádraží u hodně vzdáleného obchodního centra Futurum. V Královéhradeckém kraji naopak novou cyklověž otevřeli v létě v Trutnově, kde si její obsazenost a provoz velice chválí. Třetím do party pak bude Jaroměř, kde se bezpečně začne v rámci parkovací věže parkovat v posledním měsíci tohoto roku. 

Autoři | Foto hradeckralove.org

Štítky Parkovací věž, Hradec Králové, uzavření, rozebrání, Bike tower, parkování, hotel, Černihiv, Evropa

Bezpečnému parkování kol u hradeckého nádraží (zřejmě) definitivně odzvoní v pondělí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.