Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradecká DSA se zúčastní tendru na leteckou záchranku

Královéhradecká firma DSA se zúčastní tendru na leteckou záchrannou službu a bude usilovat o další základny. ČTK to řekl Daniel Tuček ze společnosti DSA. Termín pro podávání nabídek do výběrového řízení na provozování vrtulníků LZS po roce 2021 je 13. prosince.

"Na podání nabídky do soutěže se připravujeme, budeme usilovat o větší počet základen, než v současné době provozujeme," řekl Daniel Tuček ČTK bez dalších podrobností. LZS zajišťuje DSA nepřetržitě od 1993.

Ze tří základen zajišťuje firma LZS pro Královéhradecký, Liberecký a Ústecký kraj s přesahy do okolních krajů, tedy například do Pardubického, Karlovarského nebo Středočeského kraje. Po jedné základně má v Hradci Králové, Liberci a v Ústí nad Labem. Všechny jsou v blízkosti fakultních nemocnic. Na každou její stanici připadá v průměru 500 zásahů ročně. V Liberci je základna na letišti společně s pozemní výjezdovou základnou.

Základny firmy DSA mají certifikaci pouze pro zásahy ve dne. Každý provozovatel by ale měl mít podle zadávací dokumentace na starosti jednu základnu s nepřetržitým provozem a jednu základnu s denním provozem. "Pro nás není problém zasahovat i v noci. Již řadu let má firma DSA certifikaci pro provoz v noci, máme pro takový provoz schválené vrtulníky i piloty. Třeba z hradecké základny létáme za tmy do terénu již deset let. Létáme do 19:00, přičemž v zimě je od pěti odpoledne tma," řekl ČTK Tuček.

Po Česku je na desítku základen 

Firma DSA má k dispozici pět vrtulníků EC 135 v LZS konfiguraci a 16 pilotů pro LZS. V minulosti firma zajišťovala LZS kromě nynějších oblastí také v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Provozuje aerotaxi, leteckou školu, v níž absolvují výcvik profesionální piloti až po kvalifikaci dopravního pilota, a další služby.

Letecká záchranná služba vzlétá v ČR z deseti základen a tak by to mělo být až do roku 2028. Místo pěti bude mít šest nepřetržitý provoz. V Plzni a v jihočeské Bechyni nyní LZS provozuje armáda, v Praze a v Brně policie. Šest zbývajících mají na starosti tři soukromé firmy, včetně hradecké DSA.

Autoři | Foto zzskhk.cz

Štítky ČR, zdraví, správa, letectví, záchranná, DSA, letecká záchranná služba, Liberec, Česko, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Ústecký kraj, Pardubický kraj, Karlovarský kraj, Středočeský kraj, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká DSA se zúčastní tendru na leteckou záchranku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.