Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Sobotní dopoledne patří výlovu rybníka u Nového Hradce. Událost je určena pro veřejnost

Kouzlo podzimního výlovu bude dnes moci zažít veřejnost u rybníka Datlík. Společnost Městské lesy Hradec Králové totiž dva ze svých výlovů, další se uskuteční 23. listopadu, připravila na soboty. Rovnou u vody bude možné si čerstvé ryby koupit nebo ochutnat. Chybět zde tak nebude ani občerstvení s rybími specialitami.

„Podzim je v městských lesích obdobím výlovů. Většina rybníků je vylovena v pracovní dny, takže se na ně může přijít podívat jen omezený počet zájemců. Abychom vyšli vstříc požadavkům veřejnosti, konají se výlovy některých rybníků v sobotu,“ vysvětlil ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

Prvním ze dvou městských rybníků, který lesníkům vydá své šupinaté bohatství před zraky veřejnosti, bude v sobotu 26. října Datlík ležící mezi Novým Hradcem Králové a Roudničkou. Rodiny s dětmi i další zájemci o nevšední podívanou se mají na co těšit. Uvidí průběh výlovu, seznámí se s rybářským řemeslem a budou si moci pochutnat na grilované nebo smažené rybě na přilehlých sádkách. Chybět zde nebudou ani horké nápoje na zahřátí. Výlov začne kolem osmé hodiny, o půl hodiny později už začne na sádkách prodej prvních právě vylovených ryb.

V nabídce bude především Hradecký kapr, ale v kádích se v omezené míře objeví i další druhy ryb, například sumci nebo štiky. Prodej ryb skončí o půl jedné odpoledne. Lesníci jinak prodávají ryby na sádkách u rybníka Datlík celoročně. Cena kapra činí 98 korun za kilogram. Motorizovaní návštěvníci výlovu mohou k parkování využít louku u sjezdu z Hlavní ulice k rybníku.

Druhý podzimní výlov určený zrakům veřejnosti lesníci plánují na sobotu 23. listopadu, kdy rozhodí sítě v lesním rybníku Výskyt. Vylovené tržní ryby rybáři převezou do sádek, kde se vyčistí a počkají na předvánoční prodej, malé násadové ryby vrátí zpět do rybníka, aby dorostly.

Městské lesy Hradec Králové prodávají své ryby pod značkou Hradecký kapr, čímž chtějí zdůraznit jejich kvalitu a chuť. Odchov totiž probíhá z velké části v odbahněných rybnících s písčitým dnem, takže nemají bahenní příchuť. Organizace obhospodařuje 40 hektarů rybníků v majetku města ve čtyřech rybničních soustavách s rybí osádkou čítající kolem 12 tun.

Autoři

Štítky výlov rybníka, kapr, Vánoce, rybník, ryby, Hradec Králové, Městské lesy Hradec Králové, les, Roudnička

Sobotní dopoledne patří výlovu rybníka u Nového Hradce. Událost je určena pro veřejnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.