Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Rekonstrukce hradecké ZUŠ Střezina nabírá zpoždění a bude dražší

Rekonstrukce a přestavba Základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové, která je současným největším investičním projektem města, nabírá zpoždění a bude dražší. Pokračování stavby asi za 160 milionů korun bude záviset na tom, zda se město dohodne se stavební firmou Prima na aktualizované podobě smlouvy a harmonogramu stavby. V případě ukončení kontraktu a vypsání nového výběrového řízení by se vše zdrželo zhruba o jeden rok. Primě podle propočtů města hrozí, že na stavbě významně prodělá.

Přestavba školy začala předáním staveniště letos 18. ledna a zpoždění se podle Vedlicha zatím počítá v týdnech. Důvodem zdržení je podle něj nutnost dodatečného podřezání jednoho z objektů kvůli vlhkosti. V budově se musí navíc udělat sanace azbestu a bude nutné posunout dispozici výtahu. Místo původně dohodnutých 154,46 milionu korun bez DPH by město mělo nově zaplatit 155,02 milionu korun. Dělníci na stavbě nyní podle náměstka primátora pro investice Jindřicha Vedlicha dělají demolice a kanalizace.

Firma Prima si stěžuje na špatnou stavební dokumentaci. Advokát a zástupce Primy Pavel Moník nedávno České televizi řekl, že "podle dokumentace, jak je dnes dána, není možné dílo provést". Jednatel Primy Jaroslav Javorský dnes řekl, že firma s městem jedná a má zájem stavbu dokončit. „Děláme všechno pro to, aby se ten projekt dokončil,“ řekl bez dalšího komentáře Javorský.

Vedlich připustil, že stavební dokumentace obsahuje určité chyby, ale dá se podle ní stavba dokončit. Firmě však podle Vedlicha na zakázce hrozí ztráta v řádu 20 až 30 milionů korun. Důvodem je podle něj to, že se výběrové řízení protáhlo a od podání nabídek mezi tím stavební práce a materiál zásadně zdražily.

„Míč je na straně Primy, jsme vstřícní k jednáním,“ řekl Vedlich. Jasno v celé věci by město chtělo mít do 29. května, kdy by měli zastupitelé schvalovat aktualizovanou podobu smlouvy a dodatek ke smlouvě.

Vývoj kolem Střeziny znepokojuje primátora města Zdeňka Finka (HDK). „Neschopnost investovat v našem městě začíná být trapná. Někdy to svými chybami usnadňujeme,“ uvedl Fink.

Umělecká škola Střezina, kterou navštěvuje přes 2000 žáků, na svou moderní budovu čeká čtvrt století. Hlavní částí projektu je rekonstrukce bývalé pavilonové Základní školy Jih na Slezském Předměstí, kde má škola již nyní své hlavní sídlo. Škola výuku kvůli opravě neomezila. Podle postupu oprav bude k opravám uvolňovat jednotlivé objekty a k výuce bude více využívat i své další dvě budovy v ulici Na Střezině a v Třebechovické ulici.

Stavba ještě před samotným zahájením prací nabrala zhruba rok a půl zpoždění. Zahájení stavby zdrželo i opakování hodnocení soutěže. Soutěž původně vyhrála firma Stako, a to s cenou 157,7 milionu korun bez DPH. Nejnižší cenu 154,45 milionu korun nabídla Prima, která ale byla ze soutěže vyřazena. Prima však následně uspěla s námitkou proti vyřazení a loni na konci října se po novém vyhodnocení soutěže stala vítězem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekonstrukce, ZUŠ, Hradec Králové, Střezina, TV Prima, Jindřich Vedlich, projekt, Základní umělecká škola Střezina, soutěž, Zdeněk Fink, oprava, Česká televize, Hudební divadlo Karlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce hradecké ZUŠ Střezina nabírá zpoždění a bude dražší  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.