Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zájem o eurovolby nanečisto v hradeckém gymnáziu GJKT nebyl velký

Desítky studentů královéhradeckého Gymnázia J. K. Tyla (GJKT) si dnes vyzkoušely volby nanečisto do Evropského parlamentu. Zájem v první den studentských voleb nebyl velký, řekl ředitel školy Matěj Ondřej Havel. Jde o jednu z několika středních škol v Královéhradeckém kraji, kde se studentské volby organizované Člověkem v tísni dnes a ve čtvrtek konají. Kompletní výsledky budou známy do čtvrtečního večera.

„Dnes bylo volit asi 80 žáků z asi 430, tedy účast nic moc. Učitelé volí také a těch bylo asi deset z padesáti. Možná je to dané tím, že eurovolby v ČR obecně nejsou pro voliče tolik zajímavé," řekl Havel.

Podle něj se do malého zájmu mohlo promítnout i to, že chybějí gymnazisté ze čtvrtých ročníků. Nehlasují, protože se doma připravují na maturitu. Čtyřleté gymnázium GJKT má na 580 studentů. „Z toho musíme odečíst čtvrté maturitní ročníky, tedy okolo 150 studentů," řekl Havel.

Posledních studentských voleb před prezidentskými volbami v roce 2017 se na GJKT zúčastnilo 44 procent studentů. „Když jsou volby nanečisto na gymnáziích, tak vyhrají Piráti a druhá je TOP 09 nebo obráceně. Můj odhad je, že to bude stejné," dodal Havel.

Studentské volby se konají od roku 2010 před vybranými reálnými volbami. Nyní na konci května čekají obyvatele Evropské unie volby do Evropského parlamentu.

Do Studentských voleb do Evropského parlamentu se podle zástupců Člověka v tísni přihlásilo do konce dubna 255 škol. Zapojit se do nich mohou studenti starší 15 let. Organizaci v jednotlivých školách zajistí volební komise složené ze studentů pod dohledem pedagoga.

Cílem projektu studentského hlasování je seznámit středoškoláky se základními principy demokracie a fungováním volebního systému, a to nejen prostřednictvím samotného hlasování, ale i navazujících aktivit a debat. Průzkumy podle nich potvrzují, že volby nanečisto mají pozitivní vliv na zájem prvovoličů o skutečné volby.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, EU, školy, volby, parlament, Hradec Králové, Gymnázium J. K. Tyla (Hradec Králové), Matěj Havel, Evropský parlament, Člověk v tísni, Královéhradecký kraj, Česko, Evropská unie, Česká pirátská strana, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o eurovolby nanečisto v hradeckém gymnáziu GJKT nebyl velký  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.