Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

MHD v Hradci Králové dál přibývá cestujících, koupí deset autobusů

V městské hromadné dopravě ve stotisícovém Hradci Králové třetím rokem po sobě přibývá cestujících. V letošním první čtvrtletí využilo služeb Dopravního podniku města Hradce Králové 7,22 milionu lidí, což bylo meziročně o 2,1 procenta více, tedy téměř o 150.000 lidí. Podnik to přičítá rozsáhlé modernizaci vozového parku. Letos vozový park podniku omladí deset autobusů za 55 milionů korun bez DPH. ČTK to dnes řekl mluvčí podniku František Meduna.

Lidí v hradecké MHD začalo přibývat v roce 2017, předtím cestující pět let ubývali. Loni počet cestujících vzrostl přibližně o procento na 37,03 milionu. Šlo o nejvyšší počet přepravených cestujících za posledních sedm let.

Průměrné stáří vozového parku je necelých osm let. Loni podnik za pomoci dotací investoval do nákupu vozidel rekordních 400 milionů korun. Rozhodující investici tvořil nákup 29 elektrobusů a trolejbusů. Podíl elektrovozů tím vzrostl z 27 procent na téměř 50 procent a Hradec Králové se tím dostal na špičku využití elektromobility v MHD v ČR.

Všechny nové vozy jsou klimatizované, což lidé ocenili zvlášť v loňském horkém létě. Komfort cestování zvyšují i bezhlučný provoz elektrovozů a možnost dobíjení mobilních zařízení. Lidé se podle ředitele podniku Zdaňka Abrahama vracejí k MHD i proto, že s rostoucím počtem aut se zhoršuje možnost parkování ve městě.

Další zvýšení komfortu MHD má přinést deset nových dieslových autobusů Iveco Urbaway. Podnik jimi nahradí deset naftových autobusů starých 16 až 17 let. "Dodávka prvních pěti nových autobusů bude do konce června, zbylých pěti do konce září," uvedl Meduna. Po obměně bude mít podnik nadále 66 naftových autobusů a dále 40 trolejbusů a 23 elektrobusů.

Město Hradce Králové provoz dopravního podniku letos dotuje částkou 230,5 milionu korun. Vlastní výnosy podniku jsou kolem 170 milionů korun, kromě jízdného je tvoří například i provozování autoškoly nebo zájezdová doprava.

Jednotlivá papírová základní jízdenka v Hradci Králové stojí 20 korun, jednotlivá jízda placená čipovou městskou kartou je za 14 korun. Ceny byly zavedeny 1. září 2016 a od té doby se neměnily.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, MHD, Dopravní podnik, Hradec Králové, městská hromadná doprava, vozový park, Iveco, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MHD v Hradci Králové dál přibývá cestujících, koupí deset autobusů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.