Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Královéhradecký kraj a stát letos dají do silnic 2,5 miliardy korun

Královéhradecký kraj a stát letos dají do staveb a oprav silnic prvních až třetích tříd na území hradeckého kraje 2,52 miliardy korun. Z toho kraj bude investovat do svých silnic druhých a třetích tříd 1,5 miliardy, tedy nejvíce ve své novodobé historii. Zbylou miliardu korun bude letos investovat stát do silnic prvních tříd.

Finančně největší akcí bude stavba nového mostu na silnici první třídy číslo 35 v Hořicích na Jičínsku za 265 milionů korun. Letos by z nich silničáři měli prostavět 150 milionů korun. Stavba by měla začít 25. dubna a bude spojena s objížďkou přes okrajovou část Hořic. Stavbaři současný zchátralý most na obchvatu Hořic strhnou a do října 2020 postaví znovu.

Včetně 111 milionů korun do běžné údržby by mělo ŘSD letos do silnic v kraji dát celkem asi 1,1 miliardy korun, což je nejvíce za poslední léta. Dosavadní maximum v posledních deseti letech bylo v roce 2014, a to 860 milionů. Krajský ředitel ŘSD Marek Novotný uvedl, že ŘSD pracuje i na přípravě dalších důležitých staveb, obchvatů Rychnova nad Kněžnou a Jaroměře.

Největší krajskou investicí je stavba východního obchvatu Jičína za 205 milionů korun. Letos by z nich mělo být prostavěno 130 milionů korun. Významnou stavbou krajské silniční sítě je tento týden zahájená stavba první části obchvatu Opočna na Rychnovsku. Hotová by měla být do srpna 2020 a celkem přijde na 145 milionů korun.

Krajských 1,5 miliardy korun půjde na 48 stavebních projektů, které by měly být letos zahájeny nebo dokončeny. V plánu kraje je rekonstrukce 89 kilometrů silnic a 11 mostů. Hodnota staveb, které budou pokračovat v letech 2020 a 2021, je zhruba 600 milionů korun. Loni kraj do silnic investoval 1,1 miliardy korun, předloni to bylo 900 milionů korun.

„Královéhradecký kraj už třetí rok v řadě investuje do svých silnic částku kolem miliardy korun. V minulosti do silnic druhé a třetí třídy nešel dostatek financí a jejich stav tomu odpovídá," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček (ODS). Například v roce 2012 dal kraj do silnic jen 112 milionů korun a o rok později asi 300 milionů korun.

Zhruba 50 procent krajských silnic je podle Červíčka v havarijním stavu. „To lze zlepšit jen tak, že minimálně dalších osm až deset let budeme v nynějším trendu (investic) pokračovat," řekl Červíček. Připomněl, že kraj vlastní asi 3300 kilometrů silnic a při investici jedné miliardy se podaří opravit kolem 100 kilometrů.

Doplnil, že kromě obchvatu Opočna patří mezi důležité letos zahájené stavby obchvat Domašína na Rychnovsku a rekonstrukce silnic z Hostinného do Rudníku, z Prkenného Dolu do Královce a z Nového Bydžova do Bašnic.

Opravy a stavby kraj financuje především z evropského programu IROP, a to v částce přes 660 milionů korun. Další významné sumy kraj na silnice získal ze Státního fondu dopravní infrastruktury, z evropského programu česko-polské přeshraniční spolupráce a od státu z programu podpory výstavby v lokalitě průmyslové zóny Solnice-Kvasiny.

ŘSD si na silnicích prvních tříd letos připravilo 43 projektů. Po stavbě mostu v Hořicích jsou nejnákladnějšími oprava silnice v Ostroměři za 60 milionů korun, oprava silnice z České Skalice směrem na Náchod za 222 milionů korun a šest staveb na silnicích a mostech v Hradci Králové za 167 milionů korun.

Vůbec největší aktuální silniční stavbou v hradeckém kraji je dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře. První úsek o délce 15,5 kilometru z Hradce Králové do Smiřic za 2,7 miliardy korun začalo sdružení firem v čele s firmou Eurovia CS stavět v únoru. Navazující sedmikilometrový úsek do Jaroměře staví od loňského května sdružení společností Porr a Porr Bau za 1,5 miliardy korun. Vše by mělo být hotové v roce 2022.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky silnice, stavby, Královéhradecký kraj, oprava, Ředitelství silnic a dálnic, Hořice, Martin Červíček, investice, Hradec Králové, Jaroměř, Marek Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj a stát letos dají do silnic 2,5 miliardy korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.