Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Bezbariérový Hradec! Nebezpečné schody budou minulostí, díky evropským dotacím vznikne v Bonu Publicu moderní výtah

Prudké dřevěné schody Bono Publico v centru Hradce Králové, které bývají místem nebezpečných úrazů, budou už brzy minulostí. Díky dotaci z Evropské unie a zařazení Hradce do projektu Bezbariérové město tu vznikne moderní výtah. Hradečtí se ale nemusí bát, jedním z cílů rekonstrukce je zachovat historický ráz.

Modernizaci průchodu, který spojuje Velké náměstí s třídou Komenského, financuje Regionální operační program Severovýchod, který se zaměřuje na zvýšení atraktivity regionu pro investice, podnikání a život obyvatel. Novinku vítá také náměstek primátora, Alexandr Duben: „Hradec Králové tak opět dokazuje, že je moderním městem, které se stále více přibližuje standardům evropských velkoměst.“

Bezbariérový přístup do centra města bude velkým ulehčením nejenom pro tělesně postižené občany, ale i pro osoby s omezenou schopností pohybu, jako jsou například matky s kočárky. „Současný stav je velmi nevyhovující. Pokud míříme na Velké náměstí od zimního stadionu, máme smůlu, na náměstí se zkrátka s kočárkem a malým dítětem nedostanu. Musím celé náměstí obejít buď k soudu, nebo k Adalbertinu, což je časově velmi náročné,“ stěžuje si hradecká občanka a matka dvou dětí, Jana Perná.

Nová stavba bude navíc v souladu s ekologickými zásadami. Elektrickou energii bude výtah čerpat primárně ze slunečních kolektorů. Důležité také je, že Bonu Publicu bude zachována původní historická tvář, tak aby stavba zapadala do celkového konceptu centra města. Na místě tak vznikne elegantní kontrast vymoženosti moderní doby a historické památky. Průchod na Velké náměstí tak bude více než kdy předtím odpovídat svému názvu – Bono Publico – veřejné dobro.

Autoři

Štítky Bono publico, rekonstrukce, kachna, výtah, 1. duben, apríl, Hradec Králové, Evropská unie

Bezbariérový Hradec! Nebezpečné schody budou minulostí, díky evropským dotacím vznikne v Bonu Publicu moderní výtah  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.