Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji loni ubylo trestných činů, objasněnost je vyšší

Policisté v Královéhradeckém kraji loni vyšetřovali 6723 trestných činů, což bylo o 507 méně než v roce 2017. Jde o pokles o sedm procent. Největší podíl na tom má pokles majetkové trestné činnosti. Mírně vzrostla objasněnost, která byla 66,3 procenta, což je oproti předchozímu roku zlepšení téměř o dvě procenta. Z hlediska objasněnosti jde o nejlepší výsledek za posledních osm let. Vyplývá to ze statistik, které dnes novinářům představilo vedení krajské policie.

„V roce 2018 jsme evidovali nejnižší počet trestných činů od roku 2011. Současně se nám podařilo zjistit u více než 66 procent pachatele těchto trestných činů, což je opět nejlepší výsledek od roku 2011. Královéhradecký kraj je v objasněnosti na čtvrtém místě v rámci republiky. Těší mě, že se opět ukázalo, že Královéhradecký kraj je bezpečnou lokalitou," řekl ředitel krajské policie David Fulka.

Podle policejních statistik se podařilo loni v hradeckém kraji objasnit 4460 skutků, dodatečně 543 činů, což je celkem 5006. Nejlépe je na tom v objasněnosti Rychnovsko, kde byla vyšší než 75 procent. V Královéhradeckém kraji bylo stíháno 4062 lidí, což je o 24 méně než v roce 2017.

Největší počet trestných činů, 1964, policisté řešili na Hradecku, naopak nejméně na Rychnovsku, kde jich zaregistrovali 708. Nejvyšší počet trestných činů v přepočtu na 10 tisíc obyvatel bylo na Trutnovsku a Náchodsku, a to 136 a 134, naopak nejméně, 90, na Rychnovsku. „Nejvyšší pokles trestných činů byl na Rychnovsku, a to o 17,38 procenta, a na Hradecku o 6,29 procenta," řekl náměstek ředitele Jiří Karásek.

Policisté v Královéhradeckém kraji například loni vyšetřovali 597 násilných činů, což je o 22 více než v roce 2017. V kraji loni objasnili čtyři pokusy o vraždu. Tři případy se ale staly již v roce 2017. „Loni došlo k jedinému pokusu, k žádné dokonané vraždě. Je to historicky nejlepší výsledek," řekl Fulka. Přibylo mravnostních zločinů, loni policie evidovala 183 případů, což je o 41 více než v roce 2017. Naopak meziročně poklesla majetková kriminalita o 447 na 2509 a hospodářská kriminalita o 229 na 977.

Letos se chce krajská policie zaměřit především na drogovou zločinnost, hospodářskou kriminalitu, nelegální migraci, přeshraniční trestnou činnost a zneužívání dokladů cizinci a také na vyšetřování trestných činů v oblasti kybernetické kriminality. Nadále chce klást důraz na řešení situace v průmyslové zóně Kvasiny na Rychnovsku, kde rozšiřuje závod Škoda Auto a přibývá tam zahraničních pracovníků.

Autoři

Štítky kriminalita, 2018, Královéhradecký kraj, Policie ČR, trestný čin, policie, okres Rychnov nad Kněžnou, ŠKODA AUTO a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji loni ubylo trestných činů, objasněnost je vyšší  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.