Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Neděle 27. října 2024  |  Svátek má Šarlota / Zoe
Bez reklam

Hradecký dopravní systém už zaznamenal přes 20 tisíc žádostí o okamžitý průjezd IZS

Inteligentní dopravní systém (IDS), fungující v Hradci Králové, zaznamenal během posledních tří měsíců více než 21 tisíc žádostí o okamžitý průjezd křižovatkou, což značně usnadnilo práci záchranných složek.

Od spuštění systému před více než rokem byla zajištěna plynulá doprava pro vozidla záchranného systému díky speciálním komunikačním zařízením, která umožňují zásahovým vozidlům přednostní průjezd křižovatkami. V praxi to znamená, že při přiblížení zásahového vozidla křižovatce dojde k automatické změně světelné signalizace ve prospěch tohoto vozidla.

„Díky inteligentnímu systému mohou naše záchranné složky rychleji a efektivněji reagovat na nouzové situace,“ říká v tiskové zprávě Miroslav Hloušek, náměstek primátorky pro oblast dopravy. Celková investice do technologie dosáhla 1,57 milionu korun, které byly poskytnuty jako dotace z městského rozpočtu.

V období od června do září letošního roku systém zaznamenal největší počet žádostí o průjezd na Gočárově okruhu, zejména na křižovatkách Mileta a u OMV. Toto uspořádání nejen zlepšuje rychlost reakce záchranných služeb, ale také zvyšuje bezpečnost všech účastníků silničního provozu.

Systém IDS nejenže zajišťuje absolutní preference pro záchranné služby, ale nabízí také podmíněné preference pro vozidla městské hromadné dopravy, což má přispívat k celkové plynulosti provozu.

Podrobné informace o inteligentním dopravním systému a jeho využití jsou dostupné na webových stránkách www.hradecjede.cz, kde jsou pravidelně publikována aktuální data a statistiky.

Ohodnoť článek

Foto Jaromír Chalabala

Štítky doprava, Miroslav Hloušek, Mileto, OMV, Hradec Králové, zdravotnická záchranná služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký dopravní systém už zaznamenal přes 20 tisíc žádostí o okamžitý průjezd IZS  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.