Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Kraj vypsal tendr na projekt přestavby areálu střední hotelové školy v Trutnově

Královéhradecký kraj vypsal soutěž na nový projekt přestavby areálu Střední školy hotelnictví, řemesel a gastronomie ve Volanovské ulici v Trutnově a plán demolice zbývajících budov. Předpokládaná cena za projektovou dokumentaci je 22 milionů korun bez DPH. Kompletní projektovou dokumentaci by kraj mohl mít do podzimu 2025

Kraj plánuje v areálu školy novostavbu, kam sestěhuje většinu provozu školy. Krajští zastupitelé v létě schválili vyčlenění financí na projekt a jeho realizaci včetně vybavení a vybudování tělocvičny podle odhadu celkem za 472 milionů. Kraj hledá na projekt možnosti čerpání dotací ze státních či evropských fondů.

"V areálu školy ve Volanovské ulici byla dokončena demolice dvou ze čtyř budov. Cena za demoliční práce byla téměř deset milionů korun bez DPH a práce provedla stejná firma, která měla provést rekonstrukci. V současnosti je areál uzavřený," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Kraj, který je investorem, poté odstoupil od smlouvy s původní stavební firmou.

Plán vybudovat novou ústřední budovu v areálu školy navazuje na neúspěšnou a neuskutečněnou modernizaci prostor pro vzdělávání studentů a učňů ve Volanovské ulici, která se neuskutečnila kvůli neplánované demolici dvou budov. Škola musela provoz areálu přesunout do náhradních prostor ve městě a okolí.

"Původní projekt počítal s rekonstrukcí všech objektů v areálu a celková cena přesahovala 60 milionů korun včetně DPH. Po havárii, ke které došlo 30. června 2023, kdy spadla středová nosná stěna jedné z budov, se kraj rozhodl přistoupit k demolici objektů a připravit zcela nový projekt. Nyní kraj vypsal výběrové řízení na projektovou dokumentaci. Kromě projektu na celý nový areál projektant navrhne také plán demolice zbývajících dvou budov," řekl Lechmann.

Demolici by měla provést stavební firma, se kterou kraj uzavře smlouvu v rámci nové veřejné zakázky na stavbu celého areálu. "Původní rekonstrukce měla být hotová letos, nyní se zahájení stavebních prací předpokládá v roce 2026. Bude ale záležet na průběhu veřejných soutěží i na získání potřebných povolení ke stavbě," řekl mluvčí kraje.

V novém objektu má být domov mládeže se 130 lůžky, restaurace pro veřejnost s kapacitou 60 míst včetně jídelny pro studenty, učebny teoretické a praktické výuky, kabinety a technické zázemí školy. Nová budova školy bude sloužit pro 250 studentů. Součástí nového areálu bude také tělocvična, uvedlo hejtmanství.

Po sestěhování jednotlivých provozů školy z ostatních objektů ve městě do nového areálu bude moci škola opustit tři budovy mimo areál. Díky tomu očekává úsporu budoucích nákladů na údržbu a rekonstrukci. Krajská střední škola hotelnictví, řemesel a gastronomie v Trutnově vznikla v roce 2018 spojením střední školy hotelnictví a společného stravování v Teplicích nad Metují a trutnovské střední odborné školy a středního odborného učiliště.

Ohodnoť článek

Foto se souhlasem města Trutnov

Štítky ČR, správa, školy, stavby, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj vypsal tendr na projekt přestavby areálu střední hotelové školy v Trutnově  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.