Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Vedení Královéhradeckého kraje se změní v listopadu. Chystá se ustavující zastupitelstvo

Politické vedení Královéhradeckého kraje se kompletně vystřídá 4. listopadu v 10 hodin dopoledne. Na ustavujícím zastupitelstvu bude zvolen nový hejtman, náměstci i rada kraje. Martina Červíčka (ODS) vystřídá Petr Koleta (ANO).

Ustavující zasedání Zastupitelstva Královéhradeckého kraje zahájí a řídí stávající hejtman. Volba nového hejtmana bude jedním z prvních bodů, na kterém se musí nové složení zastupitelstva dohodnout.

Formou hlasování se rozhodne také o prvním, druhém a ostatních náměstcích, členech rady, počtu uvolněných zastupitelů, jejich funkcích, platu a termínech jednání.

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje se stane Petr Koleta, lídr kandidátky hnutí ANO, které vyhrálo poslední krajské volby. Koleta nahradí Martina Červíčka, který měl ambici setrvat ve funkci, ale kvůli neshodám se nepodařilo sestavit společnou koalici. „Pan Červíček trval na postu hejtmana. To bychom ale nerespektovali výsledky voleb,“ uvedl Koleta.

Prvním náměstkem hejtmana bude Jan Jarolím (ANO), druhým pak Jana Berkovcová (ANO). Dalšími náměstky se stanou Jiří Štěpán (SOCDEM), Jana Hůlková (Šandová) (ANO) a Jiří Mašek (ANO).

Mnoho členů nové rady bude zastávat dvě funkce současně. Starosty jsou například Petr Koleta (Hronov), Jan Jireš (Dvůr Králové nad Labem) a Jan Birke (Náchod).

„Neřešme, jestli je někdo uvolněný nebo neuvolněný. Politika je práce na 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Zkušený manažer to zvládne, za to vám ručím,“ uvedl Jan Birke. Koleta s ním souhlasil: „Moje manželka mě pravděpodobně moc neuvidí, ale máme jasný úkol, za kterým si jdeme.“

Koalici Královéhradeckého kraje od 4. listopadu povede hnutí ANO společně s uskupením HLAS samospráv (SOCDEM, Společně pro kraj, Rozvíjíme Hradec) a koalicí SPD, Trikolora, PRO a Svobodní.

„Chceme pokračovat v práci, jak byla nastavena. Je třeba investovat do zdravotnictví, sociálních služeb i infrastruktury,“ uvedl budoucí hejtman Petr Koleta.

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček

Štítky Královéhradecký kraj, Petr Koleta, ANO 2011, rada, Martin Červíček, Jan Birke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Královéhradeckého kraje se změní v listopadu. Chystá se ustavující zastupitelstvo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.