Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

V Dvoře Králové se narodila další žirafa Rothschildova. Podívejte se na unikátní video

V Safari Parku ve Dvoře Králové přivítali nového člena rodiny žiraf Rothschildových, což zvyšuje celkový počet narozených mláďat tohoto vzácného druhu na 184. Součet všech mláďat včetně 94 síťovaných žiraf dosahuje impozantních 278, což Safari Park řadí na první místo ve světě v počtu odchovů těchto majestátních zvířat.

V pondělí brzy ráno se v parku narodila mladá samice, která hned po porodu ukázala svou vitalitu. „Porod trval jen hodinu a mládě se krátce poté začalo stavět na nohy. Její první kroky byly nejisté, ale brzy našla cestu ke strukům matky a napila se," popisuje první chvíle nového přírůstku zoolog Luděk Čulík.

Zajímavostí je, že žirafí samice rodí stoje, a mládě tak svůj život začíná pádem z výšky až dvou metrů. „Přestože to může znít drsně, příroda to zařídila chytře. Porodní stáj je pro tyto případy speciálně připravena, aby mládě mělo co nejlepší start do života," vysvětluje Čulík.

Mládě si teď užívá první dny v bezpečí stáje, kde se zvyká na nové prostředí. Návštěvníci se s ním ale osobně setkají až v roce 2025, kdy bude mládě připraveno na setkání s veřejností. Do té doby mohou zájemci sledovat další žirafy, zejména síťované, v prostorném zimním pavilonu parku.

Tento úspěch navazuje na další radostnou novinku z regionu, kde v liberecké zoo porodila dvorská samice Obioma. Tento přírůstek přišel jako výrazná posila pro tamní chov, který nedávno prošel těžkými chvílemi. „Jsme rádi, že se nám podařilo stabilizovat situaci a přilákat pozornost i do Liberce," dodává Čulík, s nadějí na další úspěšné odchovy v českých zoologických zahradách.

Video ke shlédnutí naleznete také zde! 

Ohodnoť článek

Foto se svolením Safari Parku

Štítky žirafa, Dvůr Králové nad Labem, Liberec, Zoologická zahrada Dvůr Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dvoře Králové se narodila další žirafa Rothschildova. Podívejte se na unikátní video  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.