Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 17. října 2024  |  Svátek má Hedvika
Bez reklam

Zimní pneu letos zdražily v průměru o tři procenta

Zimní pneumatiky letos zdražily v průměru o tři procenta. Řidiči platí v průměru za sadu zimních nebo celoročních pneu okolo 10.000 Kč. Růst koncových cen ale letos může ovlivnit cena dopravného, která v poslední době rostla více než ceny pneumatik.

Největší zájem je letos o ekonomické značky pneu. "Skvěle se daří zejména tradiční značce Barum, která letos představila novinku Polaris 6. Český výrobce se u nás dlouhodobě těší největší podpoře. Velký zájem je také o značku Kormoran. Prémiový segment táhnou nahoru především značky Goodyear a finský Nokian, který na letošní zimu rozšířil svou nabídku o nové modely," řekl ředitel Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

Podle průzkumu ČPP Servis zhruba 57 procent řidičů přezouvá okolo 1. listopadu, tedy v termínu uvedeném v zákonu o silničním provozu. Ten uvádí, že použití zimních pneumatik je povinné do 1. listopadu do 31. března v případě, že je na silnici sníh a led, nebo to lze vzhledem k povětrnostním podmínkám očekávat.

Podle Schwangmaiera se letos zákazníci připravují na zimu s větším předstihem a již v prvním říjnovém týdnu vyrostly nákupy pneu o 40 procent. Určitý vliv mělo nepochybně chladnější počasí, v loňském roce totiž teploty ještě na konci září dosahovaly 26°C. Letos se naopak ochladilo mnohem dříve a už v polovině září byl v horách první sníh.

"Pneuservisy vnímají (alespoň prozatím) lehce zvýšený zájem oproti loňskému roku. Většina z nich se shoduje, že největší zájem je o termíny na poslední týden v říjnu. Dá se proto očekávat, že pneuservisy brzy nebudou mít na toto období volné termíny," dodal.

Přibližně dvě procenta řidičů podle ČPP Servisu v zimě riskují a nepoužívají zimní pneumatiky. Zpravidla se odvolávají na to, že kvůli klimatickým podmínkám to není nutné. Dalších 25 procent lidí říká, že mění pneumatiky až podle aktuálního počasí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se souhlasem PČR

Štítky zima, silnice, pneumatiky, zimní, doprava, silnice, cena, ČR, počasí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní pneu letos zdražily v průměru o tři procenta  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.