Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Magistrát bude žalovat NSA pro nečinnost ve věci nepřiznané dotace na loděnici

Město Hradec Králové podá správní žalobu na Národní sportovní agenturu (NSA) pro její nečinnost ve věci nepřiznané dotace na stavbu kanoistické loděnice v Hradci Králové. Soudy v minulosti daly Hradci Králové zapravdu, když rozhodnutí NSA o zamítnutí dotace zrušily a věc vrátily NSA k dalšímu řízení. NSA však dosud nijak nerozhodla a žádné nové rozhodnutí nevydala. Novinářům to dnes řekla primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).

Žalobu město podalo v prosinci 2022 a týkala se kritéria potřebnosti loděnice. Hradec Králové mohl získat vyšší bodové hodnocení za to, že do vzdálenosti 15 kilometrů od hradecké loděnice na Orlici není jiná loděnice. NSA podle radnice však vzdušnou čarou změřila, že do této vzdálenosti leží loděnice na Labi v Černožicích. Město oponovalo tím, že skutečná cesta třeba autem je do Černožic delší než 15 kilometrů. Tím by město do hodnocení získalo rozhodujících pět bodů navíc. Netransparentnost kritérií uznaly i soudy.

Městský soud v Praze dal městu v jeho správní žalobě zapravdu a rozhodnutí NSA o zamítnutí dotace loni 31. srpna zrušil. NSA proti tomu podala k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) kasační stížnost, kterou NSS letos v lednu zamítl. Když NSA nové rozhodnutí ani pak nevydala, obrátilo se město neúspěšně na předsedu NSA, aby zjednal nápravu nebo aby sám rozhodl.

"NSA opakovaně nečiní. Jsme v situaci, že jsme se v žádné zákonné lhůtě nedověděli žádný výsledek. Rozhodli jsme se proto po vyčerpání veškerých procesních prostředků přistoupit ke správní žalobě," uvedla primátorka.

Přes úspěchy u soudů Hradec Králové nepokládá za reálné, že by se peněz z dotace dočkal. "Víme, že alokované prostředky jsou již vyčerpány a v programu nejsou," uvedla primátorka. Loděnici za 21,5 milionu korun bez daně město otevřelo loni na jaře, městem žádaná dotace byla 16 milionů korun.

Nový objekt nahradil nevyhovující loděnici z 20. let minulého století na pravém břehu Orlice za sportovním areálem TJ Slavia. Loděnici tvoří dvoupodlažní objekt, který je rozdělený na zázemí pro sportovce a na sklad lodí. Loděnice má ocelovou konstrukci pokrytou dřevěným obkladem. Starou loděnici dělníci zbourali. Do skladu se vejde až 150 lodí. V zázemí jsou klubovna, toalety, sprchy, posilovna, sauna. Loděnici budou využívat i otužilci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením MMHK

Štítky ČR, správa, stavby, soud, Hradec Králové, NSA, loděnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Magistrát bude žalovat NSA pro nečinnost ve věci nepřiznané dotace na loděnici  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.