Počasí dnes17 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Soutěž na úpravu okolí Galerie cti pokračuje: Pět návrhů postoupilo do finále

Soutěž na proměnu veřejného prostoru kolem Galerie cti v Hradci Králové vstupuje do finální fáze. Z 28 týmů architektů a umělců, kteří odevzdali své návrhy do prvního kola na konci srpna, odborná porota vybrala pět finalistů. Tyto návrhy budou nyní upraveny a vylepšeny, aby v prosinci mohl být vybrán ten nejlepší.

Cílem soutěže, která začala v květnu, je vytvořit nové pojetí prostoru kolem bývalého monumentu socialistického režimu a zlepšit okolní park a přilehlé ulice U Koruny a Sukovy sady. Vítězný návrh má nejen obnovit památku, ale také vytvořit prostor, který bude sloužit místním obyvatelům i návštěvníkům.

„Chceme, aby místo kolem Galerie cti dostalo novou, moderní tvář a zároveň respektovalo historický význam památníku,“ vysvětluje v tiskové zprávě Adam Záruba, náměstek primátorky.

Porota, složená z odborníků na architekturu, umění, historii a městské plánování, hodnotila návrhy dva dny. Do finále vybrala pět týmů, které nyní mají čas na vylepšení svých koncepcí. V listopadu odevzdají finální návrhy, které budou posuzovány nejen z estetického hlediska, ale také z hlediska udržitelnosti a nákladů.

Soutěž probíhá anonymně a jména autorů budou odtajněna až po vyhlášení vítěze. Všechny návrhy budou následně představeny veřejnosti na výstavě a na webových stránkách města, aby se s nimi mohl seznámit každý.

Galerie cti, postavená v roce 1980 jako součást propagandy socialistického režimu, je jedním z mála zachovaných monumentů tohoto typu. Po pádu komunismu přežil a dnes představuje unikátní historický artefakt. „Soutěž hledá nejlepší způsob, jak s tímto odkazem naložit v moderní době a zároveň zachovat jeho historickou hodnotu,“ dodává Záruba.

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček

Štítky sportovní soutěž, galerie, finále, dům U Zlatého orla, sportovní soutěž, galerie, finále, dům U Zlatého orla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soutěž na úpravu okolí Galerie cti pokračuje: Pět návrhů postoupilo do finále  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.