Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Letní měsíce plné turistů přinesly horským záchranářům více práce než obvykle

Léto, které je pro horské záchranáře tradičně náročné, bylo letos zvláště hektické. Celkem zasahovali při 2 608 případech, což je o 450 výjezdů více než v předchozím roce a o 350 více než v roce 2022. Nejčastěji vyjížděli v Jeseníkách, kde zaznamenali 649 zásahů, ale výrazně narostl počet případů i v Krkonoších a na Šumavě.

„Velký počet výjezdů souvisel s nebezpečnými reakcemi turistů na bodnutí hmyzem, což v některých případech vedlo až k ohrožení života,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Horské služby ČR Marek Fryš. Naštěstí většina těchto situací skončila dobře díky rychlé a efektivní reakci záchranářů a ZZS.

Zatímco turisté již pomalu opouštějí horské oblasti, horská služba zůstává v pohotovosti a pečlivě se připravuje na zimní sezónu, aby byla připravena reagovat na jakékoliv nebezpečí, které hory mohou přinést.

Horská služba pomáhala i během povodní

Více než 100 profesionálů a dobrovolníků se zapojilo do záchranných akcí ve vodních oblastech. „Letní sezóna tak nebyla jen o turistice, ale i o zvládání krizových situací spojených s povodněmi,“ dodává Fryš.

Nyní je čas na doškolování záchranářů, dovybavení stanic a celkovou přípravu na náročné zimní měsíce. Zvláště důležitá je spolupráce s zdravotnickou záchrannou službou (ZZS), na kterou se v nadcházejících týdnech zaměří série školení, aby byla zajištěna co nejlepší spolupráce na profesionální úrovni.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Horské služby ČR

Štítky Horská služba České republiky, povodeň, Krkonoše, Šumava, zdravotnická záchranná služba, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní měsíce plné turistů přinesly horským záchranářům více práce než obvykle  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.