Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Krajské organizace budou vyrábět vlastní elektřinu pomocí fotovoltaiky

Deset krajských organizací začne od příštího roku vyrábět vlastní elektrickou energii prostřednictvím fotovoltaických elektráren. Ty budou instalovány na střechách škol, domovů pro seniory a kulturních zařízení v Královéhradeckém kraji. Cílem tohoto projektu je snížit náklady na energie, stabilizovat rozpočet a posílit energetickou nezávislost těchto organizací. Zároveň se očekává, že projekt přispěje k ochraně životního prostředí.

„Rada kraje na začátku roku vybrala vítězného dodavatele, který se zavázal dodat solární panely za necelých 13 milionů korun bez DPH,“ uvádí investiční náměstek Pavel Bulíček (Piráti).  Se zaplacením pomůže Evropská unie. Mezi vybranými organizacemi je například Domov Dědina v Opočně, Střední průmyslová škola v Rychnově nad Kněžnou nebo Regionální muzeum v Jičíně.

Každá z těchto organizací bude vyrábět elektřinu nejen pro vlastní potřebu, ale v případě přebytku energie bude možné ji sdílet s dalšími krajskými subjekty. Tímto krokem se Královéhradecký kraj snaží snížit závislost na externích dodavatelích a optimalizovat energetické náklady v regionu.

„Instalace panelů by měla být dokončena do konce roku 2024, přičemž jejich spuštění je plánováno nejpozději v prvním čtvrtletí roku 2025,“ dodává Bulíček. Kromě fotovoltaických panelů budou některé budovy vybaveny i bateriovými úložišti, která umožní ukládání vyrobené energie.

Tento projekt je součástí dlouhodobého plánu kraje, který již dříve posuzoval vhodnost střech svých budov pro instalaci solárních panelů. Celkové náklady na instalaci fotovoltaických systémů v kraji by měly dosáhnout přibližně 91,45 milionu korun.

Díky této iniciativě budou krajské organizace, jako jsou školy nebo domovy pro seniory, schopny využívat čistou energii a zároveň ušetřit na provozních nákladech.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Královéhradeckého kraje

Štítky elektřina, solární panel, energie, fotovoltaika, instalace, Pavel Bulíček, Královéhradecký kraj, projekt, Česká pirátská strana, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské organizace budou vyrábět vlastní elektřinu pomocí fotovoltaiky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.