Počasí dnes13 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

HC Mountfield znásobil ztrátu na patnáct milionů, zastupitelé Hradce jsou znepokojeni

Královéhradecký extraligový hokejový klub Mountfield HK v uplynulém účetním roce končícím 30. dubna znásobil ztrátu na 15,1 milionu korun z předchozí ztráty 7,2 milionu korun.

Zastupitelé Hradce Králové na úterním zasedání nad výsledkem hospodařením klubu v sezoně 2023/2024 vyjádřili znepokojení. Město hokejový klub vlastní napůl se společností Mountfield a v sezoně 2023/2024 činnost klubu podpořilo příspěvkem 42,6 milionu korun.

Usnesení k výsledku klubu zastupitelé přijali na návrh koaličního zastupitele Jana Zemana. Současně členovi představenstva klubu a opozičnímu zastupiteli Denisi Doksanskému (za ANO) uložili, aby zastupitelstvu předložil zprávu, která objasňují důvody ztráty. Pro usnesení hlasovali pouze zastupitelé koalice, schváleno bylo nejtěsnější většinou 19 hlasů. Zastupitelé také v úterý rozhodli, že město se bude na pokrytí třetiny z patnáctimilionové ztráty podílet, když klubu pošle, stejně jako společnost Mountfield, 2,5 milionu korun.

Podle primátorky a předsedkyně dozorčí rady klubu Pavlíny Springerové (Hradecký demokratický klub) klub i jeho akcionáři situaci řeší. "Domluvili jsme se na nových opatřeních," řekla Pavlína Springerová. Mimo jiné půjde o pravidelné měsíční kontroly. Hradečtí také podle ní sníží podporu své hokejové farmě v Kolíně z osmi milionů korun na čtyři miliony korun. Podle primátorky bude k řešení i to, zda vůbec v podpoře kolínského klubu pokračovat. Poukázala i na to, že finanční podpora akcionářů klubu je již zhruba deset let stejná, a bylo by proto dobré ji zvýšit o deset procent.

Také Doksanský připomněl léta neměněný příspěvek akcionářů. "Všechny náklady jdou obrovsky nahoru, ve chvíli kdy podpora dvou základních partnerů klubů je stejná, je těžší a těžší finanční čísla udržet v normě," uvedl Denis Doksanský.

Omezené finance se podle Doksanského odrážejí i na výkonech klubu, který je nyní na desáté příčce extraligové tabulky. "Týká se to i herního projevu, který je teď. Potřebovali bychom nutně posílit tým, ale na rozdíl od ostatních na to nemáme tak úplně finanční prostředky," řekl.

Hospodaření klubu skončilo ve ztrátách v posledních třech účetních obdobích, v souhrnu ztráty dosáhly 36 milionů korun. Naposledy byl klub ziskový v sezoně 2020/2021, kdy měl zisk 1,2 milionu korun.

Náklady klubu v poslední sezoně 2023/2024 dosáhly 192 milionů korun, výnosy činily 177 milionů korun. Průměrný počet návštěvníků na utkání A týmu v minulé sezoně meziročně klesl o osm procent na 4195, vyplývá z podkladů o hospodaření klubu pro jednání zastupitelů.

Klub Mountfield HK hraje extraligu v Hradci Králové od roku 2013, po přesunu extraligy z Českých Budějovic. Nynější akcionářská smlouva mezi městem a Mountfieldem je z roku 2018 a její původně šestileté trvání v roce 2022 obě strany prodloužily o dva roky do konce hokejové sezony 2025/26.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HCHK

Štítky ČR, správa, hokej, hospodářství, extraliga, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

HC Mountfield znásobil ztrátu na patnáct milionů, zastupitelé Hradce jsou znepokojeni  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.