Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

ZÁŘÍ 2024: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc

I během měsíce září Hradecká Drbna sledovala nejdůležitější témata v Královéhradeckém kraji. V minulém měsíci šlo o dvě hlavní. V první řadě bylo třeba čelit ničivým povodním, ve druhé řadě šlo o volbu nového vedení hejtmanství. Přinášíme tradiční přehled nejdůležitějších témat posledních dnů.

Volby v hradeckém kraji vyhrálo hnutí ANO

Stejně jako v celé České republice se i v Královéhradeckém kraji konaly volby nových zastupitelů. Letošní volby vyhrálo hnutí ANO, které získalo celkem 18 krajských křesel. Druhá koalice SILNÍ LÍDŘI pro kraj získala 13 míst v zastupitelstvu. Celkem v našem regionu volilo 34,22 procenta voličů.

VOLBY 2024: Vítězem voleb v hradeckém kraji je ANO, chce koalici s druhými Silnými lídry

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrálo hnutí ANO. Získalo 34,54 procenta hlasů, za což by mělo získat 18 mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Na druhém místě budou Silní lídři pro kraj (ODS,KDU-ČSL, Východočeši), kteří mají 26,66...

Hned v den voleb se ukázalo, že povolební vyjednávání nebude jednoduché. Současný hejtman Martin Červíček (ODS) by chtěl svou funkci obhájit. Avšak vítěz voleb, Petr Koleta z ANO, uvedl, že jako vítěz bude na postu hejtmana trvat.

VOLBY 2024: Vítězem voleb je ANO. Petr Koleta trvá na postu hejtmana

Jednoznačným vítězem krajských voleb se v Královéhradeckém kraji stalo hnutí ANO 2011. Již včera se uskutečnilo první jednání dvou nejsilnějších subjektů, ANO se SILNÝMI LÍDRY pro kraj, v jejichž čele stojí dosavadní hejtman Martin Červíček.

První jednání se konalo ještě v den voleb. Martin Červíček navštívil volební štáb ANO krátce před sečtením hlasů. Ze schůzky však neodešel v dobré náladě. Na dotazy novinářů nereagoval.

V Královéhradeckém kraji získalo ve volbách do zastupitelstev nejvíce hlasů ANO 2011. Ještě před sečtením všech hlasů se uskutečnilo první povolební vyjednávání. Konalo se ve volebním štábu ANO, kam dorazil současný hejtman a lídr koalice SILNÍ...

Největším skokanem letošních voleb se stal současný starosta Náchoda a budoucí zastupitel Jan Birke. Díky preferenčním hlasům se dostal z 16. místa na úplně první.

VOLBY 2024: Největším skokanem letošních krajských voleb se stal náchodský starosta Jan Birke

Ačkoliv se během krajských voleb v roce 2020 podařilo díky preferenčním hlasům prosadit osmi lidem do zastupitelstva, letos se to povedlo jen čtyřem. Největším skokanem je v tomto ohledu náchodský starosta Jan Birke, který byl na šestnáctém místě...

V Královéhradeckém kraji kandidovalo necelých 500 zájemců o křeslo hejtmana. Nejvíce preferenčních hlasů získal současný hejtman a jednička koalice Silní lídři pro kraj, Martin Červíček, a to 7 569. Za ním skončil ze stejné kandidátky náměstek hejtmana a poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) s 4712 přednostními hlasy. Třetí byl lídr hnutí ANO, Petr Koleta, s 2461 preferenčními hlasy.

ANKETA: Jak jste spokojeni s výsledkem voleb v Královéhradeckém kraji?

Voliči rozhodli o tom, kdo by měl vést Královéhradecký kraj v následujících čtyřech letech. Podobně jako u posledních krajských voleb vyhrálo hnutí ANO. Letos je však ve výhodné vyjednávací pozici, jelikož ostatní strany nedokáží sestavit...

Život v Královéhradeckém kraji ovlivnila i velká voda

Druhým hlavním tématem minulého měsíce byla velká voda, která v Královéhradeckém kraji napáchala milionové škody. Nejvíce povodeň zasáhla Náchodsko, kde bylo třeba evakuovat některé lidi ze svých domovů.

Nejhorší situace v Královéhradeckém kraji je na Broumovsku. Hasiči museli evakuovat několik obyvatel

Královéhradecký kraj čelí vážným povodním, nejvíce postiženo je Broumovsko. Řeka Stěnava vybředla z břehů a zasáhla části města Broumov a okolní obce. Hasiči a policie koordinují evakuace a záchranné práce. Kvůli vodě bylo třeba evakuovat některé...

Povodní využila i řada podvodníků, kteří chtěli parazitovat na neštěstí druhých. Zaměřili se na zasažené oblasti a jedince, kterým posílali podvodné SMS zprávy. Situace využívala i česká dezinformátorská scéna.

Dezinformace se nevyhnuly ani velké vodě: žádné povodně prý nejsou

Žádné povodně nejsou, je to jen nafilmované, aby mohli strašit lidi – zatímco lidé z integrovaného záchranného systému mají plné ruce práce a na některých místech Česka nasazují vlastní životy, konspirátoři mají z tepla obýváku jasno. Celé je to prý...

Vedle toho se ukázalo, že si lidé v nouzi stále umí pohádat. Uspořádalo se hned několik sbírek, lidé do postižených oblastí posílali peníze a s pomocí se přidávají i jednotlivá města. Některé radnice poslaly na zasaženou Moravu statisíce korun.

Lidé nosí potraviny do hradeckého obchodního centra, pomoc nabízí i broumovská Diakonie

Východočeská města zvažují finanční pomoc oblastem zasaženým povodněmi. Pomoci může každý z nás. Je spousta možností, jak na to. V Hradci Králové stále probíhá potravinová sbírka. Další variantou je přispět rovnou na účet.

Hradec Králové posílá pomoc moravským obcím zasaženým povodněmi

V reakci na nedávné zářijové povodně, které zasáhly řadu obcí na Moravě, se Hradec Králové rozhodl podat pomocnou ruku. Městská rada schválila finanční i materiální pomoc ve značné výši.

Další témata, která hýbala Královéhradeckým krajem

Královéhradecký kraj se stává pátým regionem v Česku, který zavádí moderní motorové jednotky RegioFox, známé také jako „Lišky“. Tyto nové vlaky začínají jezdit mezi Trutnovem a Martinicemi v Krkonoších, přičemž do konce roku se počet jednotek zvýší na celkem 16.

FOTO: Modernizace na kolejích. Královéhradecký kraj zavádí nové motorové vlaky RegioFox

Královéhradecký kraj se stává pátým regionem v Česku, který zavádí moderní motorové jednotky RegioFox, známé také jako „Lišky“. Tyto nové vlaky začínají jezdit mezi Trutnovem a Martinicemi v Krkonoších, přičemž do konce roku se počet jednotek zvýší...

V polovině srpna skončila v Hradci Králové lhůta pro podání námitek k novému územnímu plánu. Tento milník následoval po veřejném projednání, které se konalo týden předtím. Radnice nyní registruje 247 podání, přičemž některé z nich jsou duplicitní.

Hradec Králové je o krok blíže k novému územnímu plánu. Nyní jsou na řadě připomínky občanů

V polovině srpna skončila v Hradci Králové lhůta pro podání námitek k novému územnímu plánu. Tento milník následoval po veřejném projednání, které se konalo týden předtím. Radnice nyní registruje 247 podání, přičemž některé z nich jsou duplicitní.

Rada Královéhradeckého kraje schválila navýšení vyrovnávacích plateb pro krajské nemocnice o 117 milionů korun. Celkově tak nemocnice obdrží 317 milionů korun. Je to méně, než se očekávalo, tvrdí Královéhradecký kraj.

Hradecký kraj bude muset doplatit ztrátový provoz nemocnic v regionu. Pošle do nich 317 milionů

Rada Královéhradeckého kraje schválila navýšení vyrovnávacích plateb pro krajské nemocnice o 117 milionů korun. Celkově tak nemocnice obdrží 317 milionů korun. Je to méně, než se očekávalo, tvrdí Královéhradecký kraj.

Problém záplav, které v červenci a v srpnu čtyřikrát zasáhly čtvrť Plotiště v Hradci Králové, bude radnice řešit s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD). V roce 2021 na západním okraji města otevřená dálnice D11 zřejmě změnila odtokové poměry v lokalitě. Další protipovodňová opatření bude město řešit s Povodím Labe.

Opakované záplavy Plotišť v Hradci Králové možná souvisí s dálnicí

Problém záplav, které v červenci a v srpnu čtyřikrát zasáhly čtvrť Plotiště v Hradci Králové, bude radnice řešit s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD). V roce 2021 na západním okraji města otevřená dálnice D11 zřejmě změnila odtokové poměry v...

V Hradci Králové se plánuje rozšíření parkovacích zón. Podle našich informací by se parkovací automaty mohly objevit i na Slezském, Pražském i Moravském Předměstí.

Platit by se mohlo parkovné i na předměstích Hradce Králové

V Hradci Králové se plánuje rozšíření parkovacích zón. Podle našich informací by se parkovací automaty mohly objevit i na Slezském, Pražském i Moravském Předměstí.

Město Hradec Králové se chystá na rozsáhlou obnovu veřejných prostranství. U Malého Labského náhonu vznikne nový park B-Pernštejnů a Šimkovy sady projdou modernizací, aby lépe vyhověly potřebám obyvatel a návštěvníků.

Hradec Králové chce vybudovat nový park u Malého Labského náhonu

Město Hradec Králové se chystá na rozsáhlou obnovu veřejných prostranství. U Malého Labského náhonu vznikne nový park B-Pernštejnů a Šimkovy sady projdou modernizací, aby lépe vyhověly potřebám obyvatel a návštěvníků.

Ve městě Hradec Králové přibyla nová atrakce pro děti i dospělé. Od loňského roku slouží na Moravském Předměstí interaktivní hřiště U Lachtana, které se rychle stalo nejoblíbenějším místem pro aktivní zábavu. Během roku si zde návštěvníci vyzkoušeli více než 1470 her, a z toho přes 42 procent her bylo dohráno od začátku do konce. Toto činí hřiště nejvíce navštěvovaným a s nejvyšším počtem dohraných her ve východních Čechách.

Hradec Králové má nejoblíbenější interaktivní hřiště na východě Čech

Ve městě Hradec Králové přibyla nová atrakce pro děti i dospělé. Od loňského roku slouží na Moravském Předměstí interaktivní hřiště U Lachtana, které se rychle stalo nejoblíbenějším místem pro aktivní zábavu. Během roku si zde návštěvníci vyzkoušeli...

Máte nápad na své vlastní téma nebo víte o něčem, čemu by se měla Hradecká Drbna věnovat? Napište nám na sefredaktor@hradeckadrbna.cz

Ohodnoť článek

Foto archiv redakce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZÁŘÍ 2024: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.