Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Hradecký Holubí dům: Od československé výpravny ke squatu, který půjde k zemi

Stavba známá jako Holubí dům, která stojí ve Sladkovského ulici v centru Hradce Králové, půjde k zemi. Tato dvoupatrová klasicistní budova, postavená před druhou světovou válkou, dlouhá léta sloužila potřebám Československých drah a celní správy. Po revoluci však přišla její postupná degradace na místo s pochybnou reputací, obývané bezdomovci a lidmi z okraje společnosti.

Dům, který svým vzhledem a umístěním mohl být jednou z perel města, se místo toho stal centrem konfliktů, kriminality a sociálního vyloučení. Okna domu jsou zamřížovaná a vymlácená, vnitřek polorozbořený a špinavý, plný odpadků a graffiti. Bezdomovci zde nacházeli dočasný azyl, ale podmínky jsou daleko od lidské důstojnosti.

Situace se zlepšila poté, co objekt i s pozemkem koupila Správa železnic. Ta má v plánu budovu zbourat a na jejím místě vybudovat parkoviště pro 273 vozidel. „Bude sloužit pro cestující včetně osob s omezenou schopností pohybu a orientace a zčásti také pro potřeby Správy železnic. Současně zde budou i stání vyhrazená pro elektromobily,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda

Samotná demolice má být součástí projektu zdvoukolejnění úseku Opatovice nad Labem – Hradec Králové a první etapy rekonstrukce královéhradecké stanice.  

Budova lákala pochybné existence  

Holubí dům v Hradci Králové dlouhá léta lákal lidi bez domova. Většina z nich uvnitř přespávala na starých matracích a v hromadách odpadů. Běžnou praxí bylo i užívání drog.  

Ještě před pár lety budovu k nocování využívalo zhruba 30 až 35 lidí denně. Několik dalších jedinců přespávalo občas. Většinou šlo o alkoholiky, drogově závislé a psychicky nemocné jedince.  

Předchozím majitelem byla společnost Rovina Group, která na jeho místě chtěla stavět obchodní centrum. Předběhla ji však konkurence, a nakonec zůstalo pouze u nápadu. I přesto, že majitel objekt opakovaně zabezpečoval, zájemci o přespání si cestu našli.  

S novým majitele se situace zlepšila. “Jelikož se jedná o soukromý objekt, nemohou tam naši strážníci vstupovat bezdůvodně. Něco jiného je, pokud by se jednalo o ohrožení života nebo zdraví,” uvedla pro Hradeckou Drbnu mluvčí hradeckých strážníků Eva Kněžourová. Podle jejich slov se to ale letos nestalo. “V okolí však nacházíme větší množství injekčních stříkaček,” dodala.  

Holubí dům tak stojí na rozcestí mezi historií a moderními potřebami města. Je otázkou, zda jeho demolice přinese očekávané řešení problémů, nebo zda jen přesune existující komplikace na jiné místo. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky Správa železnic, bezdomovec, Hradec Králové, Rovina Group, Drbna.cz, Opatovice nad Labem, demolice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký Holubí dům: Od československé výpravny ke squatu, který půjde k zemi  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.