Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

VOLBY 2024: Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje bude mít 24 nových tváří

Ve volbách do zastupitelstva Královéhradeckého kraje došlo k významné obměně. Z 45 křesel si své místo udrželo 21 zkušených zastupitelů, zatímco přibylo 24 nováčků. Návrat po pauze si odbyli dva politici, Lubomír Štěpán z KSČM a Rostislav Jireš z SPD.

Z devíti radních, kteří se ucházeli o znovuzvolení, se čtyřem podařilo obhájit své posty. Mezi nimi jsou Martin Červíček z ODS a Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL, oba s dlouholetou politickou kariérou. Piráti se s čtyřprocentním ziskem hlasů do zastupitelstva nedostali, což je pro ně značné zklamání.

Hradecká Drbna se dvakrát pokusila kontaktovat současného hejtmana Martina Červíčka s prosbou o komentář k výsledkům voleb, ale neuspěla. Červíček se odmítl vyjádřit. „Teď vám k tomu určitě nic neřeknu,“ křikl na novináře při odchodu z prvního povolebního vyjednávání.

Vítězné hnutí ANO vneslo do zastupitelstva devět úplných nováčků, což je polovina jejich zastupitelského týmu. Koalice Silní lídři pro kraj, sestávající z ODS, KDU-ČSL a Východočechů, také přivítala pět nových členů.

Mezi zastupiteli nechybí ani starostové a místostarostové, kteří svou rolí v místních samosprávách přinášejí do krajské politiky své praktické zkušenosti s řízením obcí a měst. Mezi nimi jsou osobnosti jako primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová a starosta Náchoda Jan Birke.

VOLBY 2024: Největším skokanem letošních krajských voleb se stal náchodský starosta Jan Birke

Ačkoliv se během krajských voleb v roce 2020 podařilo díky preferenčním hlasům prosadit osmi lidem do zastupitelstva, letos se to povedlo jen čtyřem. Největším skokanem je v tomto ohledu náchodský starosta Jan Birke, který byl na šestnáctém místě...

Jak se nová sestava zastupitelů popasuje s výzvami, které na Královéhradecký kraj čekají, ukáže nejbližší volební období. „Velká povolební vyjednávání se rozjedou až v příštím týdnu,“ řekl Hradecké Drbně lídr kandidátky ANO Petr Koleta.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Královéhradeckého kraje

Štítky Královéhradecký kraj, Martin Červíček, ODS, KDU-ČSL, ANO 2011, Pavel Bělobrádek, Hradec Králové, Pavlína Springerová, Náchod, Jan Birke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje bude mít 24 nových tváří  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.